Президентът Румен Радев отговори на упреците на български политици, че плаши хората в България с изпращане на войски от НАТО в Украйна. По думите му той не желае да всява страх, но всеки политик е длъжен да отчита рисковете и да предвижда и най-лошия сценарий. Според него вече всички членки на Алианса са въвлечени по някакъв начин във войната, а всеки конфликт първоначално започва така - първо с изпращане на оръжия и инструктори, а после ескалира.

"Трябва да работим за по-бързото преустановяване на тази война, а не за нейното по-нататъшно разпалване. Здравият разум не се асоциира с всяване на страх, защото политиците са длъжни да са подготвени и за най-лошия сценарий", каза пред българските медии в Берн държавният глава.

"Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава, член на НАТО, провокира пряк слъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как и риториката, и действията в тази посока непрекъснато ескалират", заяви Радев, който е на посещение в Швейцария по покана на швейцарския си колега и президента на МОК.

"Всички държави членки на НАТО, по един или друг начин, са въвлечени с предостяване на разузнавателна информация, целеуказване, съветници, контрактори, оръжие, подготовка, инструктори и вече европейски лидери открито говорят за това присъствие", напомни Радев. 

"Има държави, които казват, "използвайте вашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия", каза президентът, като цитира и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По-рано днес на Парламентарната асамблея на НАТО в София беше приета декларация, която разрешава подобна употреба на удари.

"Русия казва: "Аз вече имам правото да удрям вас". Според вас това как може да приключи? Тук има интересни моменти с вътрешнополитически изказвания. Също така, някои истерични реакции на моите тези, които са ясни, последователни и защитават националните ни интереси, издават страх и зависимост", продължи коментара си Радев.

Един от онези, които го разкритикуваха за изказването му за натовското участие в Украйна, беше лидерът на ДПС Делян Пеевски, който го упрекна, че поведението му да плаши българите е недопустимо.

"Тези, клетви в евроатлантизъм, изпразнени от съдържание, на хора, които се самоиндикират за евроатлантици без да разбират за какво става въпрос, тези демонстративни действия, издават грижа за тяхното собствено политическо оцеляване", коментира по този повод Радев.

"По никакъв начин не искам да плаша никого. Пак призовавам за трезв разум. Политиците да се допитат до експерти, ако нещо не им е ясно", препоръча Радев и ги нарече "хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, а вземат решения".

Държавният глава ги посъветва: "Депутатите да преминат интензивна едномесечна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България".

И добави, че такъв курс се налага, защото "има хора, които без да им мигне окото, вземат решения, които подлагат на риск живота на други хора. "Аз не съм сигурен дали ще дадат отпор или ще ги търсим някъде неизвестно къде тези хора", каза по адрес на депутатите президентът с намека, че ще избягат, ако се стигне до мобилизация.

Румен Радев обясни още защо отсъства от София по време на Парламентарната асамблея на НАТО и изрази надежда, че медиите няма да излязат със заглавия "Радев избегна срещата със Столтенберг". Президентът обясни, че поканите от президента на Швейцария и от МОК са отправени и съгласувани отдавна, още преди да стане ясно, че в София ще генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ще се проведе асамблея. Радев изрази надежда, че двамата ще продължат конструктивния диалог помежду им на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през лятото. 

В коментар за предстоящата конференция за мир в Швейцария, Радев подчерта, че е изключително важна първа стъпка да започне да се говори наистина за мир, а не за оръжие, подготовка, победа. Той поздрави президента на Швейцария Виола Амхерд за тази стъпка.

"И двамата споделихме, че не сме прекалени оптимисти, защото без да участва и другата страна, не можем да очакваме някакви резултати. Важно е да се започне този диалог, дали ще се присъединят повече държави - най-вече от "Глобалния юг", но и ключови държави като Китай, Южна Африка, ОАЕ, Саудитска Арабия, Бразилия и други. Очаква се все още тяхното присъствие", посочи президентът.

Радев заяви, че правителството ще вземе решението кой да представлява страната ни на тази среща.