"Основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, трябва да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът. Имаме агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова, заплахите към тези страни и трябва да направим много повече", заяви генералният секретар Йенс Столтенберг по време на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО, чийто домакин е София. 

Снимки от форума ВИЖТЕ ТУК >>> 

Сред акцентите от речта на Столтенберг бе, че НАТО трябва да увеличи ролята си в координирането и планирането на военната помощ за Украйна, както и да се ангажира с многогодишна финансов рамка за подпомагане на Киев. По думите му украинците ни напомнят, че "ние сме следващите в списъка на Путин", ако Русия спечели войната. "Няма да изпращаме натовски бойни единици в Украйна. Работим за по-ускореното военно обучение на военни извън Украйна, но и за това как да доставяме по-бързо оръжия на страната", увери още генералният секретар на алианса. 

Генералният секретар на Алианса каза още, че е решение на отделните съюзници, предоставящи военна помощ на Киев, а не на НАТО, дали ще позволят на Украйна да използва оръжия за удари по военни цели на руска територия.

По думите му НАТО се променя, реагира и се адаптира на променящия се свят. "Сега живеем в по-опасен свят - Алиансът трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността", заяви Столтенберг. Той подчерта, че във Вашингтон Организацията на Северноатлантическия договор ще демонстрира, че когато се съгласи, че са не необходими повече сили и нови способности, ще изпълни това.

"Нашите съюзници инвестират в нови военни способности. Когато публикувахме подкрепата на НАТО за разходите, 18 от съюзниците инвестираха повече от 2% от БВП. През 2014 г., когато поехме ангажимент за повече инвестиции - 2% от БВП, само три държави го направиха. Сега през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19 държави. Поне две трети от съюзниците ще изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се подобряват. Трябва да отговорим на плановете", коментира Столтенберг.

Снимка: БТА

Той поясни, че втората основна тема ще бъде Украйна. "Видяхме атаката в Харков през уикенда и това е още един пример за бруталността на тази война. Русия продължава да напада, да навлиза в суверенна държава. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна, необходима е и хуманитарна, и икономическа. 99% от помощта е предоставена от НАТО и това даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира. Повечето експерти смятаха, че Русия ще контролира Киев в началото на войната. Това не стана. Украинците освободиха 50% от територията", отбеляза генералният секретар на НАТО.

Според Столтенберг сигурността не е регионална, а е глобална. "Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещаха. САЩ шест месеца се договарят, ЕС не са предоставили необходимите количества. През април министрите на отбраната на НАТО се срещнаха със Зеленски - той каза за необходимите оръжия. Съюзниците не предоставиха обещаното. 60 милиарда помощ има забавяне помощ за Украйна. Това допринесе до сериозни последици. Предлагаме да се договорим за по-голяма роля за помощ за Украйна. Съюзниците работят по това предложение. Да се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация", заяви Йенс Столтенберг.

Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО

Снимка: БТА

Даниел Митов, ръководител на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО, попита Столтенберг готови ли сме колективно да признаем равнището на опасността от дезинформацията, да засилим реакцията срещу информационните войни на Русия и Китай, както и да се изправим пред предизвикателствата на дезинформацията.

"Най-добрият начин да се борим с дезинформацията е да имаме свободни и независим медии. Необходимо е да осъзнаем, че трябва да се борим с фалшивите наративи в социалните медии, които идват от Русия и от авторитарните режими. Противопоставянето на тази информация трябва да бъде нашият най-важен приоритет, подчерта Столтенберг. Той обърна внимание, че трябва да се прави в съответствие с езика на НАТО.

Според него до голяма степен е въпрос на избор на държавите членки как да отговорят. Но най-добрият начин е да имаме свободни и независим медии, заяви генералният секретар на НАТО. Ако журналистите са независими, ако задават "тежки" въпроси, това е достатъчно, добави той. "Нека да направим това, което е необходимо, за да имаме критични медии, както и за тези, които се опитват да манипулират медиите", каза Йенс Столтенберг в отговор на Даниел Митов.

Снимка: БТА

Той коментира, че Украйна трябва да има по-голяма предвидимост. "По-силна организация и по-силна роля на НАТО и многогодишен план за помощ. Разчитам на вашата помощ, защото от това се нуждае Украйна. Третата важна тема: Партньорите ни от азиатско-тихоокеанския регион. Трябва да помните кой подкрепи войната на Русия в Украйна. Най-важните доставчици са държавите в Азия - Китай работи в режим на военна икономика. Китай не заклейми руската инвазия на Украйна. 90% от микроикономиката, която Русия получава, е от Китай", заяви генералният секретар на НАТО. И добави: 

"Така Русия строи военни самолети и кораби. Тази помощ от страна на Китай - Русия не би могла да води войната срещу Украйна по същия начин. Другият доставчик е Иран с доставката на дронове. Това виждаме в Украйна - виждаме колко важна е Азия. Китай и Русия все повече се съюзяват. Трябва да работим с вашите партньори в азиатско-тихоокеанския регион. Ние разширяваме сътрудничеството си с тях, защото споделяме общи ценности. Живеем в по-опасен свят, но НАТО стана по-силна. Има война в Украйна, Близкия изток, Китай и Русия станаха по-сплотени. Не можем да кажем каква ще е следващата криза, но каквато и да е ние ще успеем да се справим заедно".

Снимка: БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг бе отличен с Наградата за изключителна служба към Алианса. Отличието му връчи президентът на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба по време на пленарното заседание на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, на която София е домакин.

Под ръководството на Столтенберг НАТО осъществи дълбоките промени, посочи Шчерба. Към НАТО се присъединиха и нови членове - Швеция и Финландия, отбеляза още Михал Шчерба. Вие осигурихте също така възможността да си сътрудничим по-тясно с нашите демократични партньори, така че да защитим международния демократичен ред, добави той. Има възможност да се добавят и други постижения към дългия списък на всичко постигнато от вас, докато приключите мандата си, каза още президентът на Парламентарната асамблея на НАТО.