След дълго мълчание президентът Румен Радев коментира събитията от последните седмици след сформирането на правителството. Смяната на главния прокурор, изборът на приемника му, анонсът, че ще изпращаме боеприпаси на Украйна, лобирането на Скопие пред Европа срещу България, упрекът към служебната власт, че е устроила бойкот на кабинета "Денков", както и промените в Конституцията,с които се заеха ПП-ДБ и ДПС бяха въпросите, по които Румен Радев взе отношение, след като откри най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

За отстраняването на Гешев и избора на Сарафов

Реакциите след избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор пораждат съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста, опасява се президентът.

"Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта.

"Това е и урок за цената на достойнството и принципите в политиката. Виждаме как като загубиш чест и достойнство, за да вземеш властта, прегръщайки най-големите си противници, и в този случай, при скоростното назначение на Сарафов да демонстрираш обратното, че имаш принципи и достойнство е все по-трудна задача. Ние, като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността "главен прокурор". Защото неговата кандидатура не преминава през нормалната процедура по назначаване, не преминава през тези задълбочените обсъждания за професионални и морални качества, не преминава и назначаването му през указ на президента. В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределено време на поста.", каза президентът.

Той обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

"Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви държавният глава.

В коментар на заявката на Иван Гешев, че ще влиза в политиката, президентът каза, че всеки български гражданин има свободата да го направи, но попита какъв ще е капиталът му, с който ще подеме това начинание.

За намерението на кабинета да се включим в доставката на 1 милион снаряда за Киев

Президентът изтъкна, че точно сега са били разобличени манипулицаиите на някои медии, че той проявява двуличие и говори едно у нас, а друго в Брюксел. Поводът за думите му е обявеното от зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов намерение на правителството да присъедини страната към проекта на ЕС за доставката на боеприпаси за Украйна. Според Радев ще бъде грешка, ако България стане част от инициативата за 1 милион снаряда. По време на служебния кабинет страната ни отказа да се включи в това начинание.

"И в България, и в Брюксел съм твърдял, че България не трябва да се намесва с предоставяне на оръжие, че това не е начинът, и докато представлявах България в Съвета на ЕС, аз изпълнявах това решение", каза президентът. "Ако правителството вземе това решение, това ще бъде грешка, не подкрепям не е част от инициативата за 1 милион снаряда.

За промените в Конституцията

"Аз се надявам да не се използва Конституцията като параван, който да скрие интимните сцени между някои партии в НС от погледа но обществеността или като фойерверк, който да отвлече вниманието от важните проблеми, или пък да бъде панацея за вече превзетата ни от лични партийни интереси правосъдна система", коментира Радев. Той заподозря, че в бързането да се напише проект за промени на основния закон за десетина "навява съмнение за друг умисъл". По думите му само Велико народно събрание може да премахне фигурата на главния прокурор, а и трябва предварително много ясно да се заяви с какво се заменя той и да се анализира какви ще бъдат последствията.

"Конституцията е фундамент на държавното устройство и бъркането във фундамента трябва да става изключително мъдро, така че да гарантира устойчивост на процесите", каза президентът и в същото време подчерта, че парламентът е с "много ниска легитимност, това е 1/3 от българските избиратели". "Странно е още повече, че само част от тези 1/3 ще работят за тези промени. Тук трябва да сме много внимателни", каза президентът.

За поведението на Скопие и засиленото лобиране пред ЕС срещу нашата страна

"Скопие трябва да си научи урока, виждам, че пак се връщат по утъпкания път, по който вървяха до миналата година - да лобират пред европейските институции, така че да прикрият нарушаването на човешките права в РСМ, липсата на реформи и готовност за начало на преговори за членство", каза държавният глава. "Това не е верният път", категоричен беше той. "България ще продължи да работи интензивно с всички европейски институции и европейски партньори, така че решенията да не се основават на лобиране, което прикрива липсата на реформи и нарушаването на човешките права", каза Радев по адрес на властите в Скопие.

За обвиненията, че служебната власт саботира редовната

"Нищо подобно", отсече Румен Радев в отговор на обвиненията, че служебният кабинет е саботирал редовния, като веднага с напускането на министрите са си тръгнали и зам.-министрите, а след това оставки хвърлиха и областните управители, които обаче Николай Денков отказа да освободи накуп и то точно в момента на наводненията.

"Аз мисля, че това е абсолютно коректното политическо поведение, когато си тръгва министър, той си тръгва с целия политически кабинет, приемствеността се осигурява от директорите на дирекции и администрацията", каза президентът. В същото време поканата към областните управители да продължат да работят, той възприема като оценка за дейността им. Радев призова областните управители да продължават да изпълняват съвестно задълженията си, докато не бъдат освободени.