Иван Гешев вече е официално освободен като главен прокурор с днешна дата - в броя на "Държавен вестник" от 20 юни 2023 е обнародван президентският указ №95.

"Освобождавам Иван Стоименов Гешев от длъжността главен прокурор на Република България", гласи текстът. Указът беше подписан 5 дни по-рано - на 15 юни. 

Самият Гешев дори оспори в обръщението си към народа избора на неговия приемник Борислав Сарафов преди обнародването на указа на президента, който потвърди отстраняването му след решението на прокурорската колегия от Висшия съдебен съвет с 16 гласа "за" и 4 "против".

Вече бившият държавен обвинител №1 в понеделник заключи, че до днес държавата е била с двама главни прокурори.

"Дори се оказахме в парадоксалната ситуация, в един момент, още преди да е обнародван указът за освобождаването ми, формално да има двама главни прокурори. Явно страхът е голям и графикът на дълбоката държава и задкулисието трябва да бъде спазен с цената на всичко", каза Гешев във видеобръщението, с което обяви, че подава оставка и като редови прокурор и заключи, че е налице безпрецедентна политическа намеса за овладяване на прокуратурата. Гешев даде заявка и за политическа кариера.

След като обяви, че е подал оставка и като прокурор, прокурорската колегия във ВСС уважи депозираното му заявление само за 15 минути с 8 гласа "за", с което Иван Гешев се отказа от възможността да бъде преназначен във Върховната касационна прокуратура. Преди това правосъдният министър Атанас Славов пък беше категоричен, че няма как той да бъде възстановен като прокурор, защото е предсрочно отстранен за уронване на престижа на съдебната власт.

А междувременно излъченият от прокурорската колегия за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов предизвика бурни реакции сред обществото и политиците от ДБ-ПП, които настояха веднага да подаде оставка и дори заплашиха с оттегляне от властта.

"Предсрочното освобождаване на Иван Гешев беше само част от съдебната реформа. Тя ще продължи, когато хора като Гешев, който няма качества за високия пост, спрат да се случват", коментира тази сутрин по бТВ депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов.

Той нарече "имитация на промяна" избора на Сарафов за и.д. главен прокурор. "Той е другата страна на монета Иван Гешев.", заключи бившият председател на парламента. До този момент ГЕРБ се въздържат от коментар по темата.

В същото време членове на Съдийската колегия на ВСС ще изразят позиция за определянето от Прокурорска колегия на изпълняващ функциите главен прокурор на заседание на Пленума в четвъртък, ако бъде вкарана в дневния ред такава точка от министъра на правосъдието Атанас Славов, каза Атанаска Дишева по време на днешното заседание на колегията. Тя посочи, че кадровиците помежду си, неформално, са обсъдили темата.

"На този етап ние нито имаме възможност, нито следва да изразяваме позиция като колективен орган", каза Дишева, цитирана от БТА. Тя коментира темата във връзка с публично отправените покани да бъде изразена позиция, тъй като бяха изразени мнения, че не трябва прокурорска колегия да избира и.д. главен прокурор, а Пленумът на ВСС.

Само преди два дни пък министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че ще постави въпроса с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор на Пленума на ВСС.

Според Славов проведеният избор от прокурорската колегия на ВСС не е бил достатъчно "легитимен".