Премиерът Николай Денков коментира от Пампорово подозрението на президента, че партиите си излъчват удобен главен прокурор в лицето на Борислав Сарафов.

"Не знам откъде Радев вади тези заключения. Със сигурност нито изпълнителната власт, нито законодателната власт трябва да излизат извън правомощията си. Задължение е на третата власт да осигури доверие в това, което прави", коментира Денков пред медиите в курорта, където участва в отчетния форум на кметовете в Националното сдружение на общините в Република България.

По думите му събитията от последните месеци са изсветлили много процеси, които са нарушили това доверие.

"Нека членовете на Висшия съдебен съвет да се замислят дали в момента работят за възстановяване на доверието или продължават от същото, което не би помогнало. ВСС трябва да избере най-качествените хора по отношение на експертиза и морални качества. Всяка политическа партия, включително и президентът, имат право да изразят тяхното становище", допълни Денков, цитиран от БНТ.

Според него решенията се взимат във ВСС.

Министър-председателят от ПП не прие и критиката на Румен Радев за намерението кабинетът да изпрати боеприпаси на Киев. Денков припомни, че за военната помощ има решение още на миналото Народно събрание. 

"Виждам противоречие - от една страна участваме със снаряди, от друга не участваме. Нека президентът да обясни това противоречие. Трябва да има последователност и да се изпълняват решенията на парламента", отвърна премиерът.  

Денков уточни, че още няма излъчена кандидатура за български еврокомисар, а след писмото на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен е отправил посланието си към двете парламентарни групи, които подкрепат правителството - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Относно номинациите за български еврокомисар премиерът подчерта, че е уведомил двете парламентарни групи, които подкрепят правителството, да излъчат техни представители. България може да изпрати 2 номинации, изчаквам една номинация от ГЕРБ-СДС и една номинация от ПП-ДБ, добави Денков.

Той посочи, че не харесва квотния принцип и коментира и въпроса с областните управители, които накуп подадоха оставки, след което той не ги освободи от длъжност и им разпореди да действат в отпор на наводненията.

"Не сме готови с номинациите за областни управители, тече процес на обсъждане как да се изберат, аз не харесвам квотния принцип. Смятам, че той е грешен. Търсим консенсусни лица, доколкото е възможно", каза още Николай Денков.

Той оцени реакцията на институциите във връзка с наводненията като изключително бърза.

"Действията бяха координирани, а ситуацията овладяна, имаше рискови моменти, свързани с източването на язовир Огоста, няма забавяне. Бюджетът закъсня изключително много, ще приемем бюджет, който ще влезе в действие от 1 август, ако всичко е наред. Разчетът е на 3 юли да бъде приет в Министерски съвет, за да има достатъчно време да бъде приет до 31 юли", каза още Николай Денков.