Има ли вероятност ДПС да гласува за новото коалиционно правителство? Един от първите журналистически въпроси, зададени към председателя на парламентарната група на ДПС и лидер на партията Мустафа Карадайъ след консултациите при президента Румен Радев. Отговорът му: "Не противоречи на законите на физиката".

Според него тепърва ще се види какво ще предложи това правителство като програма, а също така не е маловажен и персоналният състав.

Лидерът на ДПС заяви, че партията подкрепя реформа в съдебната система, но дотолкова, доколкото това минава през законодателството и е в компетенциите на Народното събрание.

"Колкото до персонални състави, там отговорността е на компетентните. Народното събрание не назначава, нито уволнява", допълни Карадайъ.

На въпрос, дали е вярно, че в сегашния парламент има депутат, който е охрана на народния представител Делян Пеевски, лидерът на ДПС каза:

"Мен ли визирате? Да, охрана съм. На всички граждани, на правата и свободите на хората. Не само аз, а и цялата ни парламентарна група и цялото ръководство на партията сме охрана".

Според Карадайъ идеята да се влиза в сградата на Народното събрание само със зелен сертификат не е лоша.

А за подкрепата от ДПС при избора на сегашния председател на парламента, Мустафа Карадайъ посочи, че е нормално да го подкрепят, тъй като е имало едно предложение. "Желаем му успех, да спазва законите и Конституцията на страната".

В началото на консултациите при президента Румен Радев Карадайъ заяви: "През годините сме предупреждавали, че можем да стигнем до политическа криза. Тя е факт. Въпросът е как я предоляваме. Минаха трети избори, с големи надежди и очаквания от страна на избирателите".

По думите му страната има нужда от нов кабинет с оглед на кризите, пред които е изправена - растящи цени, разпространението на COVID. 

"Te изискват отговорно управление, управление с визия, бързи и спешни действия с оглед преодоляването им и с поглед към бъдещето", посочи Карадайъ.

"Има и теми, които трябва да ускорим, защото според нас закъсняхме с плана за възстановяване и устойчивост и сме на ръба да закъснеем фатално. Закъсняхме и с оперативните програми", допълни лидерът на ДПС.

"Тази година българските граждани на три поредни избори дадоха своя глас за промяна. Очакванията на обществото ни са за редовно правителство", каза от своя страна президентът Румен Радев пред представителите на ПГ на ДПС.

Снимка: БТА

Консултациите започнаха в 9:00 часа с "Продължаваме промяната", последвани от ГЕРБ-СДС. 

Предстои президентът днес да разговаря и с БСП, а утре консултациите ще продължат с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Румен Радев увери,че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия. Той заяви пред представителите на ПП, че "доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато".

От своя страна Кирил Петков посочи, че са успели да направяте коалиционен документ, който е завършил снощи и е бил изпратен до коалиционните партньори.

"Ако правителството има нужда от помощ и съвет, не само заради политическата мъдрост, с която ни отличихте, но и заради опита ни, ще получат такава. Но всяка грешка ще бъде сочена" - това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на консултациите при президента. А държавният глава даде заявка в началото, че очаква от коалицията да има силно поведение на конструктивна опозиция.

"Вие сте формация с богат политически опит в българския политически живот. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна", каза президентът на представителите на ГЕРБ-СДС.