Предстои да видим президентската квота в коалиционния кабинет, а тази коалиция ще бъде петорна, а не четворна. Това заяви заместник-председателят на ГЕРБ и депутат от ГЕРБ-СДС Даниел Митов след консултациите при президента Румен Радев.

По думите му, когато стане ясен персоналният състав на новото правителство, тогава ще се разбере каква ще е квотата на президента.

От своя страна депутатът Томислав Дончев заяви, че от коалицията са посочили пред държавния глава, че ще го държат отговорен за действията на новия кабинет.

На въпрос колко дълъг ще е животът на оформящата се коалиция, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова каза, че това не е въпрос към опозицията. И допълни, че те ще гласуват против предложеното правителство.

По въпроса за съдебна реформа Томислав Дончев обясни, че не е чул конкретно предложение за такава и че от ГЕРБ-СДС биха подкрепили всяко добро предложение, независимо че са в опозицията.

А по темата за подкрепа на отмяна на ветото за членството на Северна Македония в Европейския съюз Даниел Митов посочи, че такава подкрепа би имало само ако се гарантира националният интерес на България.

"Ако правителството има нужда от помощ и съвет, не само заради политическата мъдрост, с която ни отличихте, но и заради опита ни, ще получат такава. Но всяка грешка ще бъде сочена", заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на консултациите при президента Румен Радев. Държавният глава даде заявка в началото, че очаква от коалицията да има силно поведение на конструктивна опозиция.

Снимка: БТА

"Вие сте формация с богат политически опит в българския политически живот. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост. Вярвам, че разбирате, че след изборите има определена промяна и всички трябва да се съобразяваме с тази промяна", каза президентът на представителите на ГЕРБ-СДС.

Той увери, че както е бил критичен към тяхното управление, така ще бъде критичен и към всяко бъдещо управление.

Десислава Атанасова изрази несъгласие с прекалено позитивната оценка на Румен Радев по отношение на служебното правителство.

"Според нас то не успя да отговори на очакванията на хората за няколко кризи. Не оценяваме оптимистично това, което предстои за България. Предстоят кризи и е нужен нов тип диалог, обществото ни е твърде разделено. А през тази година правителството, както и президентската институция положиха усилия за това разделение", заяви Атанасова.

Снимка: БТА

Тя попита защо и кой е издал заповед една медия да осъмне с барикадиран от полицията вход, като след искане от страна на Румен Радев уточни, че става дума за редакцията на в. "Труд". Президентът обясни, че по негова информация става дума за неплащане на данъци от дълго време.

Снимка: БТА

Консултациите за съставяне на правителство на държавния глава Румен Радев с представителите на парламентарните групи, които започнаха в 9:00 часа с ПП, продължават в момента с ГЕРБ-СДС. 

Предстои президентът днес да разговаря последователно и с ДПС, и с БСП, а ден по-късно - във вторник, консултациите ще продължат с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Румен Радев увери,че президентската институция е отворена за диалог и сътрудничество с едно бъдещо управление в рамките на своите компетенции и правомощия. Той заяви пред представителите на ПП, че "доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато".

От своя страна Кирил Петков посочи, че са успели да направяте коалиционен документ, който е завършил снощи и е бил изпратен до коалиционните партньори.