Калфин допусна, че спрямо страната ни може да бъде приложен чл. 7 от договора за Европейския съюз и така да загуби правото си на глас в Европейския парламент, предаде БГНЕС.

"Начинът, по който се подслушва у нас и съдържанието на записите не отговарят на нито една европейска практика и тук има няколко неща, които ще последват. Първо, ще се възобнови дебатът в европейските институции за това доколко българските такива работят, доколко те са независими и доколко управляващите злоупотребяват с власт. Какво ще последва не е много ясно, защото ЕС не е направен за подобно поведение. Когато са го създавали, никой не си е представял, че злоупотребата с демокрация и власт може да стигне до крайност
", коментира Ивайло Калфин. 
 
Той допусна, че предстоят още скандални разкрития, но изрази съжаление за имиджа на държавата. Не зная какво още ще излиза в следващите дни, но ние доказваме, че случващото се у нас е абсолютно пренебрежение и неглижиране на всякакви ценности, които държат този съюз, посочи Калфин.

Според него втората последица е свързана със съдържанието на записите, което е много тревожно.

"Предишният скандал изтече по същия начин, тогава премиерът Борисов натискаше митниците да спрат проверка в една фирма. Сега той отново е подслушан, когато получава едни следствени материали от прокурор, преди те да бъдат публични, показва с цялото си поведение, че има влияние върху съдебната власт и че отваря чадъри над различни негови приближени, включително с даване на насоки за изхода от делата", каза Калфин.

Той е убеден, че вниманието на ЕС ще бъде особено привлечено от разговора, свързан с европейските средства, стигнали до български медии.

ова е тема, по която България вече е обсъждана в ЕП, свързана е със свободата на медиите и с натиска на правителството, и на корпоративни интереси. Средства на европейските данъкоплатци, които трябва да са насочени към популяризиране на програмите на ЕС, отиват към медиите по един дирижиран начин и конкурсите за тях се правят с определена цел и набелязан победител. Това е очевидно манипулиране и изразходване на европейски средства в противовес на всякакви правила", подчерта Калфин.

Според него съдържанието на записите разкрива, че за това движение на парите явно знае ексминистърът на земеделието и е знаел и бившият премиер.

Незаконното подслушване и използването на СРС в България ще бъде обсъдено на 7 май за първи път в Комисията по Граждански права, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент. Това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА д-р Антония Първанова, български евродепутат от НДСВ.

На пресконференцията присъства и Стефан Кенов, водач на листата на НДСВ в Старозагорски регион, предаде БТА.

В тази комисия, която не е разследващ орган, се разглеждат най-сериозните доклади по въпросите на нарушенията на човешките права, работата на системите за сигурност, годишните доклади на Европол и Шенген.

До края на май скандалът ще бъде включен и като тема за пленарен дебат в Европейския парламент, прогнозира д-р Антония Първанова.

Ако депутатите преценят, че има много сериозни нарушения на човешките права в България, може да бъде предаден на Европейската комисия.

Не е изключено да бъде приета резолюция и пакет от мерки срещу българската държава, прогнозира евродепутатът.

Подобен скандал с незаконни подслушвания в рамките на Европейския съюз е имало през 80-те години в Ирландия, припомни д-р Антония Първанова.

Само десетина души се събраха на протест в София срещу полицейщината и подслушването, организиран в социалната мрежа днес, предаде БНР. Според Ангел Славчев, един от организаторите, това е знак, че хората имат по-сериозни проблеми и не се интересуват от скандалите с подслушването.