Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора.

Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникации. Разговорът е проведен по инициатива на Остин и е първият на подобно равнище от март миналата година, заяви пред репортери говорителят на Пентагона ген.-майор от ВВС Патрик Райдър, предава БТА.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че Белоусов е предупредил Остин за опасните последици от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна по време на продължаващия вече 28 месеца конфликт с Русия, предаде ТАСС.

"Белоусов посочи опасността от по-нататъшното ескалиране на ситуацията заради продължаващите доставки на американски оръжия на Въоръжените сили на Украйна", пише в изявление на министерството, публикувано в социалната мрежа "Телеграм". Министерството съобщи, че двамата министри са обсъдили и други теми.

Инвазията на Русия в Украйна, анексирането от нея на четири украински области и бавното ѝ напредване в източната част на съседната страна доведоха отношенията между Вашингтон и Москва до най-ниското им равнище от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Миналия уикенд Москва заяви, че САЩ са отговорни за украинската атака над анексирания от Русия Кримски полуостров, нанесена с пет доставени от Съединените щати ракети, при която загинаха четирима души. Оръжейните доставки от САЩ за Украйна бяха подновени през април, когато Конгресът одобри пакет помощ в размер на 61 млрд. долара за Киев. САЩ заявиха, че подкрепят исканията на Украйна руските сили да се изтеглят от територията на страната и нейните граници от 1991 г. да бъдат възстановени.

По време на последния си подобен разговор с тогавашния руски министър на отбраната Сергей Шойгу Остин е посочил рискованото поведение на руските пилоти на бойни самолети, които причиниха разбиването на американски дрон в Черно море край бреговете на Украйна.