Изказванията на служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов във връзка с искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев се превърна очаквано в гвоздея на днешното трето заседание на 46-ото Народно събрание, което продължи близо 4 часа. 

Вносители на искането за изслушване бяха Николай Хаджигенов и група народни представители от ПГ "Изправи сеБГ!Ние идваме!".

Пръв на парламентарната трибуна се качи служебният вътрешен министър Бойко Рашков.

"Сигналът е ориентиран към поведението на главния прокурор. Още при встъпването му в длъжност постъпиха множество сигнали, както към ВСС, така и към президента. На тези сигнали никой не обърна никакво внимание тогава. И след назначаването на Иван Гешев за главен прокурор се натрупаха множество факти, на които нямаше как да не се обърне внимание. На юристите е известно, че данни от СРС не могат да се оповестяват свободно в общественото пространство". С тези думи Рашков започна изявлението си пред народните представители. 

По думите му, в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление - разгласяване на данни от СРС. 

"След като един човек е осъден за такова престъпление, а сега друг е извършил същото, трябва да се запитаме трябва ли да се образува досъдебно производство срещу него или не. За мен отговорът е трябва. Всеки прокурор у нас може да започне такова досъдебно производство за изнасянето на СРС от страна на главния прокурор. Но мина 1,5 година и нито един прокурор не събра кураж да образува, след това заседание аз ще сигнализирам прокурор на определено ниво за тези действия на главния прокурор Иван Гешев", добави Рашков. 

Снимка: БТА

По думите му, Иван Гешев е разгласил СРС, чиято цел е била конфронтация и притискане на държавния глава. "Друга цел аз не виждам", уточни Бойко Рашков. 

Той заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова досъдебно производство, въпреки че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

По думите му СРС се използват само за единствено на наказателното производство и за опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват.

"Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление", подчерта още служебният вътрешен министър.

Той каза още, че двойните стандарти не са право, а нещо различно от него. В този момент депутатът от ГЕРБ Тома Биков репликира служебния вътрешен министър, който му отговори, че това му е възпитанието. Биков напусна пленарната зала.

Тъй като председателят на парламента Ива Митева даде 10 минути за изказванията на двамата министри, след размяната на реплики между Рашков и Биков, на трибуната излезе служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов.

Снимка: БТА

"До мен на 14 юли т.г. постъпи информация от Бойко Рашков относно допуснати нарушения на Иван Гешев в качеството му на главен прокурор. Смятам, че в информацията има данни, факти и твърдения за накърняване на престижа на съдебната власт, поради което бе насрочено и проведено заседанието на Висшия съдебен съвет вчера. Мотивите ми се свеждат до конституционни основания - избирателно и тенденциозно разгласяване на данни от досъдебно производство, публични изявления и коментари, които показват предубеденост, което нарушава принципа за невиновност, използване на служители на Бюрото за защита на свидетели за претърсвания в сградата на президентството, което нарушава принципа на разделение на властите, както и пренебрегване на принципа за случайно разпределение на делата", обясни Стоилов. 

Правосъдният министър добави, че висшите представители на съдебната власт или са годни, или не са годни за длъжността.

"Ето защо в качеството на министър на правосъдието, направих предложение Пленумът на ВСС да се произнесе за наличието на обстоятелства за предсрочно освобождаване на Иван Стоименов Гешев от поста главен прокурор на Република България. Вчера част от вас са проследили заседанието на ВСС, което продължи около 7 часа. Най-накрая то завърши с решение: оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието", каза още Янаки Стоилов.

Според него неговото предложение е изпълнило своята роля.

"Това не беше просто един акт, за да се предизвика дискусия. Нямам илюзии, че този състав на ВСС би стигнал до друго решение по същество. Това, което озадачава и което аз не приемам е, че след като дискусията засегна всички аспекти на проблема, най-накрая тя завърши с произнасяне, че ВСС не е разглеждал това, което е обсъждал 7 часа. Трябва да има аргументи по допустимостта", каза още проф. Стоилов.

След изявленията на двамата министри, Ива Митева даде право на депутатите да задават въпроси първо към Бойко Рашков и Янаки Стоилов. От парламентарните групи на "Има такъв народ" и ГЕРБ/СДС нямаше такива. 

Атанас Атанасов от "Демократична България" попита вътрешния министър дали има конкретна информация по какъв начин прокуратурата съхранява събраната чрез СРС информация и спазва ли закона за нейното унищожение. 

"Преди да встъпи в длъжност служебният кабинет, в структурите на МВР е започнало масово унищожение на материали. Тези, които не са могли да унищожат, са изпратени в прокуратурата. А нашата проверка не може да продължи там. Разделение на властите. Прокуратурата е затворена и сама се контролира. Няма орган, който може да я провери. В момента е така - безконтролна - като започнеш от главата и стигнеш до долу.", отговори Рашков.

Снимка: Dir.bg

Депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме!" Николай Хаджигенов пък попита вътрешния министър дали е недосегаем Иван Гешев.

ъпросът е точно в целта, защото имаме едно събитие от вчера, имаме и нормативната уредба. Досегаем е главният прокурор у нас юридически. И както видяхме вчера - недосегаем фактически. Защото ВСС очевидно, съмнявам се, че се състои от членове, както повеляват Конституцията и Законът за съдебната власт, с високи професионални и нравствени качества. Затова ВСС няма да потърси отговорност от Гешев в нито една хипотеза", отговори Рашков. 

Хаджигенов имаше и въпрос към правосъдния министър: "В компетентността на МП е да извърши проверка по отношение на правоспособността на Иван Гешев. Дали дипломата му е годна, за да предизвика правоспособност?"

Янаки Стоилов отговори, че по този казус трябва да се попита МОН. 

"При нас не се съхранява информация за издадените дипломи, а ако е необходимо за преценка на самите данни двете министерства могат да комуникират", допълни той.

Тома Биков от ГЕРБ пък призова от парламентарната трибуна Бойко Рашков да номинира нов главен прокурор от името на президента, Васил Божков и други "оперативно интересни лица". 

"Вие бяхте шеф на следствието в най-мутренските години и сме ви сваляли с камъни. Сега сте морален стожер на нацията, казвате кой става, кой не. Кажете кой да стане главен прокурор. Или питайте бившата си началничка на кабинета, която си подаде оставката със списъка "Магнитски", каза Биков. 

"Не съм бил шеф на следствието през 90-те. Когато бях народен представител се държах много по-прилично от вас. Написал съм над 100 текста на закони и съм бил полезен за нацията. Що се отнася до мутренските времена, съжалявам само за едно - че тогава не се справихме с вашия лидер. Но има време, от вас зависи, дайте ми тази възможност", отговори му също толкова остро вътрешният министър и предизвика бурни аплодисменти в залата.

В спора се намеси и зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, който сравни изказването на вътрешния министър за бившия премиер с думите на Георги Димитров от парламентарната трибуна през 1947 година по отношение на лидера на БЗНС Никола Петков.

"Тази зала е видяла много. Опитни оратори, законотворци. Тази същата зала помни и исторически дъна. През 1947 година Георги Димитров казва на Никола Петков: "Вие отивате в затвора". Днес министър на вътрешните работи от тази трубина каза, че ще се справи с един партиен лидер. Единственият аналог е със случилото се през 1947 г.", заяви Дончев.