Третата политическа сила БСП проведе консултации с държавния глава Румен Радев. В президентството дойдоха лидерът на партията Корнелия Нинова, Кристиан Вигенин, заместник-председател на парламентарната група, както и Атанас Зафиров, заместник-председател на партията. 

На влизане Корнелия Нинова заяви, че всичко, което ще обсъждат, ще бъде публично и ще бъде обсъдено на Националния съвет на партията в неделя. 

Президентът Румен Радев заяви пред БСП, че е нужно отговорно правителство, което да се опре на широка подкрепа. Той призова столетницата да участва в диалога за бъдещето лице на правителството, и заяви, че социалистите могат да бъдат полезни в социалната политика, в сферата на тези за децата, пенсионерите, здравеопазването и др. 

"Предстои да работим усилено върху това, което ви винаги сте заявявали - разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани. За да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически", каза президентът Румен Радев.

Снимка: БТА

Важно е бъдещото управление на страната да се сформира около ясни приоритети, каза още той. Надява се БСП да устои приоритетите и нуждите на гражданите в този диалог.

"Мисля, че може да намерите много пресечни точки, в които да постигнете така необходимия консенсус за съставяне на правителство. Знаем какви ще са последствията, ако не успеем да съставим правителство и отидем на още едни предсрочни избори. Целта е съставяне на правителство и мисля, че "БСП за България" може да постави ясни приоритети", допълни Радев.

"Бих посъветвал да се разгледат и предложенията на служебния кабинет, те касаят и вашите предложения за преизчисляването на пенсиите. Всичко е подплатено финансово, така че от 1 септември да няма български пенсионер под прага на бедност. Става дума за над 40% от тях, което е недостойно", каза още държавният глава.

Снимка: "Булфото"

Всичко, което чуем като предложения в събота, ще го отнесем към Националния съвет. Българските избиратели могат да разчитат на надпартийно мислене от страна на БСП, за да бъде съставен отговорен кабинет, заяви Корнелия Нинова. Тя отново повтори, че БСП е готова да получи мандат и той да не бъде върнат. 

"България е изправена пред сериозни предизвикателства както в резултат на COVID кризата, така и икономическите, и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, добре е, че служебният кабинет е подготвил вариант. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид нарастващите цени на основни стоки и услуги. Този път трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт", посочи Нинова.

Снимка: БТА

Тя определи като добър знак поканата за диалог с "Има такъв народ", защото доскоро партията на Слави Трифонов определяше БСП като част от статуквото. Нинова обясни, че след срещата с ИТН Националният съвет на партията ще вземе решение как да действат по-напред.

"Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум, надпартийно мислене и грижа - с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение - ако ни връчите третия мандат, ще опитаме да съставим кабинет", обърна се лидерът на социалистите към президента.

Снимка: "Булфото"

Държавният глава беше категоричен, че служебен кабинет не може да се справи с предизвикателствата пред страната, като даде пример с Плана за устойчивост и развитие.

Той добави, че няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат, докато не се изчерпат всички опции за намиране на формула за стабилно управление.

Снимка: БТА

На излизане Корнелия Нинова заяви, че след разговорите за политики, ИТН са заявили, че ще заработят експертни групи по приоритетите. От БСП ще има неща, които ще предложат. Партията обаче ще отстоява становището си за ББР и предложението на ИТН за приватизацията на банката противоречи на идейните й виждания. Идеите за концесии на пътища биха били също такава червена линия, подсказа Нинова."Това, което сме казали остава и няма да се промени. Приватизацията на единствената държавна банка и концесии на пътища противоречи на нашите идеологически разбирания. Това е крайно неолиберален модел", заяви Нинова.

"А какво ще ни обедини, ще видим", заяви Нинова. Според нея след като говорят за политики, ще говорят и за личностите в правителството. Тя изрази отново мнение, че са доволни от поканата за преговори. "Добре е, че ИТН са осъзнали че не сме партия на статуквото, тъй като през последните четири години се борим против него", каза Нинова. Лидерът на БСП не се нае да прогнозира колко време ще просъществува правителството, ако бъде сформирано, тъй като е известно, че ще има плаващо мнозинство. Ще бъде трудно, заяви Нинова и даде за пример проблема с увеличението на пенсиите. Но подчерта, че политиците трябва да направят всичко възможно да има кабинет, иначе би било безотговорно. За пореден път лидерът на БСП подчерта, че ако се стигне до трети мандат и им бъде връчен, те няма да го върнат и в техния кабинет биха включили и министри от служебното правителство. 

По-рано държавният глава Румен Радев разговоря с ИТН, а ГЕРБ - СДС безпрецедентно не се явиха на преговорите.