Парламентарната група на ГЕРБ - СДС няма да участва в провежданите в президентската институция консултации. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова по време на брифинг в Народното събрание.

"Считаме, че вече многократно беше нарушен диалогът. Считаме, че вече се водят разговори между другите парламентарни групи, които имат желание да съставят правителство", каза Атанасова.

Представителите на партията на Бойко Борисов и коалиционните им партньори от СДС трябваше да влязат при държавния глава за консултации в 10.15 ч.

"Президентската институция по Конституция задължава държавния глава да обединява нацията и да умее да води диалог с всички политически партии. Г-н Радев наруши този принцип много отдавна, раздели българската нация и в момента няма как да започне да ни обединява. Също така назначи служебен кабинет, който очевидно лично е инструктирал министрите в този кабинет да участват пряко и директно в предизборната кампания, като се опитват да дискредитират през внушения и клевети една единствена коалиция - ГЕРБ/СДС. Това не си е позволил нито един президент в българската история", допълни заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. 

Другият заместник-председател Томислав Дончев каза, че за партията на Бойко Борисов е "чест да сме разграничени от това, което се случва". 

"Считам, че най-съвестно ще изпълним ангажимента към гражданите, не само към тези, които са гласували за нас, ако служим честно на народа като опозиция. Защото да събереш политически субекти, които нямат нищо общо помежду си, нямат програма, няма нищо общо с принципите", добави той.