Екипи на ЧЕЗ продължават да отстраняват аварии, причинени от влошените метеорологични условия, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Най-много сигнали за проблеми с електрическата мрежа са подадени в Мездра и Вълчедръм. В Мездра са засегнати 4500 потребителя, във Вълчедръм – 2000 потребителя. В Перник има 3000 засегнати потребители, Радомир – 1300.

В София област има само два дестинации, където има проблеми: това са Самоков с 1700 засегнати потребители и Костинброд с 2400 потребители. В София следобед нямаше ток в кв. „Красно село” и в голяма част от Бояна, тъй като подстанция в Бокар има сериозна авария. Всички аварийни екипи са на място и работят. Най-сериозно е положението в Мездра - там от 14.00 часа работят колегите и още има проблеми. Причините са влошените метеорологични ситуации: силният вятър и внезапно появилият се дъжд са причина електропреносната мрежа да даде накъсо. В Самоков и Костинброд са паднали дървета.

По-рано днес в София нямаше ток в централната част, както и в Драгалевци и Симеоново.

Враца също нямаше ток днес за около 3 часа. Там силният вятър събори спирки, витрини на магазини, десетки пътни знаци, а едно от изтръгнатите дървета премаза паркиран автомобил. Изпочупени са и покриви. Пострадали няма.

Без електрозахранване останаха жилищни комплекси в Смолян поради аварии, причинени от силния вятър, съобщиха от EVN. Аварии са предизвикали прекъсване на електричеството днес в кварталите "Невястата", "Станевска", част от "Нов център", "Беклийца", както и в селата Гела и Чеплят. Повредите по електропреносната мрежа са причинени от скъсване на електропроводи и паднал стълб. Скоростта на вятъра в Пампорово достигна 10 м/с според информация на Планинската спасителна служба. Силният вятър създава дискомфорт за скиорите, но спиране на лифтовете не се налага. По правило лифтовете се спират от движение при вятър над 15 м/с.

В област Смолян без постоянно електрозахранване са още Пампорово, Чепеларе и селата Проглед и Широка-лъка.

Силният южен вятър събори няколко дървета в Кърджали. Дърво падна върху покрива на едноетажен магазин на улица "Христо Ботев" в центъра на града. Пострадали хора няма, но има материални щети, съобщи агенция "Фокус".
Пожарникари в момента работят на място, за да махнат падналите клони по улицата и покрива на магазина. Друго дърво в Градската градина пък беше изкоренено от вятъра. Кърджалийци коментират, че е неделя и няма много хора по улиците, иначе не биха се разминали с нещастен случай заради силния вятър.

Силният вятър в Ловешка област събори дървета и билборд. Около 13.00 часа е било отстранено паднало дърво на пътя към Беклемето. До село Българене друго дърво е паднало на пътя.

В Луковит поради силния вятър е бил съборен и билборд, премахнат по-късно.

Гражданин съобщи и за смачкан автомобил в Ловеч от паднала върху него бетонена козирка, предаде БНР.

Ограничение на трафика на кораби бе въведено по обед в района на пристанище Варна. Всички портове и канали са затворени за маневриране на ненатоварени кораби. Причината е силен вятър, който достига скорост до 12 - 13 м/с и затруднява движението на плавателните съдове. В пристанището се допускат само натоварени кораби. Времето в района на пристанището е с разкъсана облачност. Вълнението на морето е 1 - 2 бала.

През нощта студеният атмосферен фронт ще премине и през Източна България, където вятърът също ще се ориентира от запад-северозапад, ще бъде умерен до силен. С него в страната ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. До полунощ все още на много места ще превалява дъжд, по високите полета и в Предбалкана временно и сняг. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), БАН. След полунощ от запад валежите ще спират. Минимални температури между минус 2° и плюс 3°, в София – около минус 1°. Утре до обяд все още на отделни места в Източна България ще има слаби превалявания, но и там валежите ще спрат.

Разкъсването и намалението на облачността от запад ще продължи и до края на деня ще обхване по-голямата част от страната. Западният вятър чувствително ще отслабне. Въпреки че температурите ще се понижат значително спрямо днешните, ще бъдат все още по-високи от обичайните за началото на февруари – в повечето места максималните ще са между 5° и 10°, в София – около 6°.

27 температурни рекорда бяха отбелязани в ранния следобед заради южния вятър.

Най-топло беше в Плевен - 21 градуса, във Враца, Ахтопол и Благоевград - 19, Велико Търново и Добрич - 18 градуса и четири десети, във Варна - 18,2, в Елхово и Сливен - 17 градуса, в Кърджали и Пловдив - 15,6, в Ловеч - 19,6, в Монтана - 17,2, в Пазарджик - 19,1, в Разград - 15,2, в Русе - 18,6, в Сандански - 17,6, в Свищов и Силистра - 18,3 в Раковски, но и в София - 16,8.

За днес в 19 области на страната е обявен код "Жълто" за потенциално опасно време заради силен вятър: София-град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.