Служебният транспортен министър Христо Алексиев ще търси отговорност на виновните за случая със заседналия кораб "Vera Su" край Камен Бряг, като наказанията ще бъдат ясни още днес в по-късните часове. Това заяви Алексиев на брифинг след заседание на МС. 

Той обясни, че има готовност и за евакуиране на екипажа.

Сформиран е Кризисен щаб, който да работи координирано за спасяването на заседналия край Камен бряг товарен кораб Vera Su, обясни транспортният министър.

Имаме два основни приоритета - околната среда и здравето на хората, посочи той. По думите му, времето в района е лошо, има вълни 3-4 бала. Има готовност за евакуиране на екипажа, който е от деветима души.

С оглед опазването на околната среда са предприети действия и горивото е източено от кораба, запазено е минимално количество, което да поддържа електрозахранването, обясни Алексиев.

В момента се правят паралелно пет плана за извеждане на кораба и неговото разтоварване, всяка една технология ще бъде съобразена с мерки, които да защитават околната среда, посочи той.

Това, което видях, е една престъпна безотговорност години назад - няма разработени процедури как се реагира, никаква ресурсна обезпеченост от страна на държавата и от страна на частния бизнес. Бяха мобилизирани всички ресурси и те се оказаха недостатъчни, при положение, че в закона е ясно записано каква подготовка трябва да има държавата в такива случаи", каза Алексиев.

Той има сериозни забележки и ще търси отговорност, като това ще стане още днес. Какви ще бъдат наказанията, ще стане ясно на по-късен брифинг през деня.

По думите му са предприети всички действия с оглед опазване чистотата на морската вода. "Изготвят се пет плана за разтоварването на кораба и неговото извеждане", добави Христо Алексиев.

Министърът на околната среда и водите Асен Личев допълни, че няма да се допусне увреждане на околната среда и да се създават рискове за населението.

Тази сутрин беше съобщено, че се подготвя нова операция по разтоварването на кораба с по-малки кранове, но тя няма да започне, преди да се подобрят атмосферните условия.

Също така плавателният съд ще бъде укрепен с 4-тонни котви на ВМС заради опасността да се разбие в скалите, но от Военноморските сили отказаха това да се случи днес поради лошото време.