Фирма, спасявала подводницата "Курск", ще дойде на помощ за изтеглянето на заседналия край Камен бряг плавателен съд "Vera Su". Това съобщи служебният транспортен министър Христо Алексиев, който пристигна в местността "Яйлата".

"Говорил съм лично с най-добрата фирма в света, която се занимава със спасяване на кораби. Това е фирма, която е спасявала "Курск". В момента подготвят план за изтеглянето на кораба", заяви Алексиев.

По думите му има престъпна безотговорност назад във времето, свързана с техническата обезпеченост. Той обясни, че в закона е ясно записано, че държавата трябва да има отговорност и ресурсна обезпеченост при такива случаи.

"Нищо такова не е свършено и в рамките на 3-4 дни трябва да го свършим това с лични контакти", отбеляза служебният министър.

Очаква се на място да пристигне и директорът на "Морска администрация".

"Учудващо за мен, "Морска администрация" е дала прекалено много време на корабособственика да реагира, затова с моя помощ мобилизирахме всички налични ресурси не само в държавата, но и в частните компании. Никой нищо не е свършил години назад и сега ние като екшън герои трябва да решаваме тази ситуация и ще я решим", категоричен беше Алексиев и подчерта:

Снимка: БТА

"Ще проверя кой е спал по веригата и не си е свършил работата и ще бъда абсолютно безкомпромисен. Лично аз поемам случая, ще има и уволнения".

Снимка: БТА

Той заяви и че с военноморските сили ще укрепят кораба, защото се очакват двуметрови вълни.

"Току що проведох разговор с Военноморските сили - има едни 4-тонни котви, които могат да укрепят кораба, за да не се разбие от силните вълни. Притеснявам се и за екипажа, сега ще коментираме дали е безопасно те да останат на кораба, посочи още транспортният министър.

Снимка: БТА

Тази сутрин започна операция по изтеглянето на кораба, но малко по-късно тя беше спряна със заповед, дошла от МОСВ. Причината беше, че от кораба не е свалено достатъчно количество от товара - едва около 300 от общо 3000 тона, а атмосферните условия са лоши.

Междувременно евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков предупреди Европарламента за риск от екокатастрофа в Черно море.

"Край българските брегове на Черно море в момента е в ход екологична криза, която се управлява напълно некомпетентно и създава риск за гражданите и за биоразнообразието в района", заяви Новаков в Европейския парламент във връзка със засядането на товарен кораб в местността "Яйлата" край Камен бряг и забавената реакция на президента и назначения от него служебен кабинет за решение на проблема и предотвратяване на щетите за хората и природата. 

Андрей Новаков алармира евродепутатите, че и в момента количества азотна тор от авариралия плавателен съд се изливат директно в морето, създавайки огромен риск за акваторията. Той призова европейските институции да следят с тревога развитието на тази криза и ако се наложи, да бъдат задействани европейските механизми за защита на гражданите и биоразнообразието.

По думите му отговорните институции, ръководени директно от президента Румен Радев, не се справят с управлението на кризата, а бездействието на служебния кабинет е довело до огромно забавяне и риск от екокатастрофа.

"Тук говорим не просто за българската природа, за която всички милеем, а за акваторията на Европейския съюз, на външна граница на ЕС. Има реалната опасност от екологична катастрофа, която не се управлява адекватно и по този начин заплашва здравето на хората и поставя под риск биоразнообразието в района", отбеляза Новаков.