Повод за това стана информацията от турски медии, че български гранични полицаи са били с палки 17 иракчани язиди, които опитали да влязат у нас. МВР обяви, че започва проверка, която продължава и в момента.

Във Фейсбук се появи група, чиито организатори заявиха:

"Като гражданска реакция се събираме пред Главна Дирекция "Гранична полиция"", с настояване за засилена публичност и експресно разследване на шокиращия казус, със съответно понасяне на отговорност!".  

Организаторите на протеста припомниха разказа на един от иракчаните, който бил принуден да влачи пет километра на гръб приятеля си, който бил със счупен крак след побоя. Оставил го край турско село и отишъл да търси помощ, но когато се завърнал, приятелят му бил измръзнал до смърт. Установена била и смъртта на 30-годишен мъж от групата, замръзнал до друго турско погранично село.

Журналистът Руслан Трад коментира пред БНР:

"14 души бяха върнати от българската "Гранична полиция". Докладите сочат, че е имало жесток побой над групата, двама души са починали след побоя и от измръзване... към пограничните села. Двама наши колеги отидоха в Одрин, за да разговарят, ако могат, с хора, да разкажат...Говорим за вече систематично проявление на насилие спрямо бежанци". 

Той поясни, че става дума за избягали от "Ислямска държава" язиди, опитали се да намерят убежище в България. По думите му, за съжаление, тази група не е единичен случай.

"Питаме се дали е заповед отгоре или е своеволие на "Гранична полиция". От тази институция традиционно отказват коментар. Този случай беше заметен под килима, беше неглижиран, много хора не са чули за този случай", добави Трад.

Той уточни, че ако получат разрешение, в петък ще има протестно шествие с цел да се повиши информираността на хората и да се привлече вниманието върху тези случаи на насилие.  

През април миналата година в доклад на "Хюман Райтс Уоч" бяха цитирани имигранти, които разказаха как български гранични полицаи са ги били и ограбвали, насъсквали са кучета срещу тях, отказвали им вода и храна и трябвало да спят в снега. Тогава от МВР категорично отрекоха това да се е случвало.