В него международната организация обвинява България, че пречи на бежанци да влязат в страната, да подадат молби за международна закрила, както и че има групово връщане със сила.

"Хюман Райтс Уоч" е интервюирала 177 бежанци, хора, търсещи убежище, и мигранти на различни места както в България, така и в Турция. От тях 41 дали подробни свидетелства за 44 случая, включващи най-малко 519 души, при които български гранични полицаи ги задържат и незабавно връщат, в някои случаи чрез насилие.

Вижте доклада >>

В документа има разкази на бити бежанци от полицаи. Мъж разказва, че са насъскали гранично куче по него и бил ухапан.

Други обясняват, че са ги карали да спят в снега, полицаи им отказвали вода, храна, одеала и медицинска помощ.

"Когато пресякохме границата, няколко граничари ни хванаха и заявиха, че ако не им дадем парите си, ще ни върнат обратно в Турция. Бяха облечени с армейски дрехи. Взеха мобилните ни телефони и 120 долара от мен. Този, който ми ги взе, беше в камуфлажна военна униформа. След това ни заведоха в гората, показаха ни посока и казаха да вървим към главния път в България, но знаехме, че ни сочат към Турция", оплаква се 19-годишен палестинец от Сирия, преминал границата през декември 2013 г.

За подобен случай на 11 януари 2014 г. разказва и 25-годишен афганистанец.

Вижте снимки на бежанци в България >>

22-годишен афганистанец пък твърди, че българските граничари стреляли над главата му и предизвикали обратен огън от турските граничари. В размяната на изстрели той бил прострелян два пъти от турска страна.

Трима възрастни афганистанци (братя и сестра) в Турция са били част от група от две семейства, успели в средата на октомври 2013 г. да навлязат пеш 5-6 км в България, преди да бъдат заловени. Тримата разказват как граничните полицаи са ги третирали жестоко и излъгали турските си колеги къде са ги задържали.

"Заведоха ни до граничната линия и ни казаха да се връщаме. Аз отказах, затова упражниха сила. Цялото ми семейство в седнало положение се хванахме заедно със стиснати ръце. Полицаите започнаха да използват палките си, за да ни бият където сварят. Удряха и жените. Беше студено, защото трябваше първо да пресечем реката и бяхме мокри. Останахме седнали на земята два часа", разказва пък 28-годишен сириец.

Според 24-годишен палестинец от Сирия група от 18 души стигнала до българско село, където жителите се обадили в полицията. Полицаи с черни униформи с надпис POLICE върху гърдите дошли и ги върнали обратно в Елхово.

Жените били задържани в сградата, мъжете трябвало да спят навън, върху студената пръст.  Нямали одеяла и помолили да бъде завит болен. Полицаите обаче казали да потича, за да се сгрее. Дали им пакет храна за един ден, в който имало бисквити, хляб и кисело мляко.

Бежанци говорят и за "кошмара" в Елхово.

"Там прекарах 12 дни в ада", казва 26-годишен алжирец, задържан на гара на 21 октомври 2013 г., и описва как е малтретиран с електрошокова палка.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев вече нарече твърденията в доклада лъжи и клевети.

Организацията отрече да са манипулирани данните в доклада, предаде БНР. Американският представител на "Хюман райтс уоч" Бил Фрейлик изрази съжаление от реакцията на МВР. Според него заповедта за връщане на бежанци е дошла от правителството в София и е системна политика в нарушение на европейската конвенция за правата на човека.

Фрейлик не се ангажира дали случаите на насилие са били наредени от властите или са били изолирани.

 

От "Хюман райтс уоч" потвърдиха, че всички данни за лошите условия в центровете за задържане са такива, каквито са ги представили, въпреки обвиненията от председателя на агенцията за бежанците, че снимките са фалшифицирани.

Фрейлик заяви, че снимките са правени от него и трябвало да има филмов режисьор да "инсценира подобна тъжна реалност".