Той каза това при отбелязването днес на празника на авиацията и на ВВС /16 октомври/ с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на летеца на площад "Народно събрание" в столицата. Ген. Стойков добави, че се е запознал с проекта, който по думите му е бил допълнен от специалисти.

Вижте снимки >>>


На 21 октомври се очаква проектът да бъде разгледан в Съвета по отбрана.

На този етап мога да кажа, че сме направили предложение, което очакваме да бъде разгледано и да бъде утвърдено, посочи генералът.

По думите му етапите и финансовите параметри остават същите, каквито са били заложени и досега. От нас, като експерти, сме заложили критериите, по които ще бъдат оценявани всички, които ще се явят, каза командирът на ВВС, цитиран от БТА.

В отговор на въпрос ген. Стойков каза, че се прави всичко възможно изтребителите МиГ-29 да продължат да летят и имат "пълната подкрепа от дирекциите и от МО, че ще продължат договорите".

Командирът на ВВС заяви, че приоритетите му са свързани с осигуряване най-вече на достатъчно подготвени летци, инженери, логистици, авиационни специалисти, както и представители на зенитноракетни войски.

С тези хора се надявам успешно да продължим осигуряването на националния въздушен суверенитет с авиационната техника и със зенитноракетните комплекси на въоръжение във ВВС и с модернизационните проекти, които очакваме да се случат скоро, коментира ген. Стойков.

В ритуала участваха също началникът на отбраната генерал Константин Попов, военнослужещи и цивилни служители от състава на военната ни авиация, ветерани.

Преди 104 години на 16 октомври 1912 г. по време на Балканската война е осъществен първият в света полет на самолет в реални бойни условия. Самолет "Албатрос", управляван от поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев извършва разузнавателна дейност и хвърля две ръчни гранати над гара Караагач. Датата е приета за официален празник на Военновъздушните сили на Република България.

Ненчев: Готови сме с проекта

Готови сме с проекта за нов тип многоцелеви изтребител, потвърди и министърът на отбраната Николай Ненчев по-късно на заседание на ресорната парламентарна комисия.

Преди седмица военният министър Николай Ненчев обяви, че преминаваме към пряко договаряне за ремонта на двигателите на наличните изтребители МиГ 29.

Пред депутатите от комисията по отбрана министър Ненчев посочи също, че се прави всичко възможно да се поддържат и наличните самолети МиГ-29, като припомни, че в момента изправните са 9, а е обявена и поръчка за десет двигателя.

По въпроса за това дали двигателите могат да бъдат от друго място освен от Русия, министърът посочи, че има 10 други двигателя в европейска държава, които са били предложени и са представлявали интерес за МО, но след пълна проверка се е оказало, че те не са били използвани в продължение на може би повече от 10 години и от страна на експерти е бил изразен скептицизъм за това дали тези двигатели могат да бъдат лесно възстановени. Щяла да бъде необходима пълна проверка, основен ремонт, което допълнително щяло да натовари бюджета за тях, а евентуално и сроковете.