Поради заявените намерения от страна на Военновъздушните сили за постигане на по-добри условия, засягащи сроковете за доставка на 10 двигатели за самолети МиГ-29, МО преминава към пряко договаряне с участниците в процедурата за доставяне на двигателите.

"Всичко това се прави, за да могат да се изпълнят заявените необходимости двигателите да бъдат доставени своевременно на ВВС", се посочва в съобщението.

Междувременно Николай Ненчев прие министъра на отбраната на Холандия Йеанине Хенис-Пласхарт.

Вижте снимки >>

Киберотбраната и бежанската криза са били сред акцентите в разговора между домакина и госта, който е на двудневно официално посещение в България, съобщи БТА.

Обсъдихме въпроси, свързани с киберотбраната и киберустойчивостта, посочи Ненчев, като добави, че са се съгласили на съвместни дейности, и вероятно да има конкретна помощ от страна на Холандия, които по думите му са водещи в тази сфера.

Разгледахме въпроси, свързани с бежанската криза, каза още Ненчев. Той е запознал Хенис-Пласхарт с усилията, които полага МО, и го е уведомил за необходимостта ЕС да излезе с обща позиция във връзка с подписването на споразумение за реадмисия с Афганистан.

Съгласихме се, че има определени рискове, предизвикателства и опасности и на южния, и на източния ни фланг, посочи министър Йеанине Хенис-Пласхарт. За да се справим с тези предизвикателства е важно да обединим силите си, това и правим, каза тя.

Хенис-Пласхарт очерта киберсигурността като нова, но изключително важна област. Тя наблегна също и на мигрантската криза, като добави, че е наясно с трудностите пред България. За да се справим с проблемите, трябва да действаме в единство, смята тя.

Това се отнася например и за подкрепата ни за Афганистан, но също така и да сме сигурни, че афганистанските власти съблюдават споразумението за реадмисия, посочи Йеанине Хенис-Пласхарт.

Двамата министри са оценили високо двустранното сътрудничество. Ненчев е благодарил за подкрепата на Холандия преди и след членството на България в НАТО.

Продължаваме открития диалог по редица въпроси, свързани с отбраната, предвиждаме съвместни дейности по отношение на обучение, обмен на експертиза и на необходима за сътрудничеството ни информация, посочи Николай Ненчев.