"Следващите седем години в България ще бъдат инвестирани над 1,5 млрд. лева в политики, свързани с транспортната свързаност, които са важни за подобряване на климата и внедряване на т.нар. зелени политики." Товa каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков по време на най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година Dir.bg и 3E-news.

В продължение на 3 дни над 130 панелисти от 10 държави дискутират зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаност. Първият ден на конференцията постави акцент върху зеления преход в страните от Централна и Източна Европа, енергийната сигурност и свързаностВъв фокуса на втори ден попаднаха въпросите за зеленото финансиране, ESG, кръговата икономика и декарбонизацията, иновациите като фактор за конкурентоспособност, AI & EDTECH. Днешният трети ден от форума ще насочи разговора към бъдещето на транспорта, дигитализацията, зелените градове и продоволствената сигурност.

Министър Гвоздейков участва в панел "Транспортна сигурност и свързаност на страните от ЦИЕ. Устойчиви цели и проекти". 

"Към 2026 г. България трябва да завърши модернизацията на железопътния транспорт, като бъде подновен подвижният състав, което ще направи екотранспортът, към който всички се стремим, много по-модерен, достъпен, ефективен и комфортен за всички нас, като общество. Над 600 млн. ще бъдат инвестирани по подобряване на жп инфраструктурата, като 1 млрд. лева са изцяло средствата от националния план за възстановяване и устойчивост. Целта е да бъдат достигнати така желаните по-бързи скорости", обясни Гвоздейков.

Според транспортния министър с подобряването на железопътната инфраструктура ще се осигури и безопасност на пътуване и ще подобри качеството на жп транспорта, като цяло в страната. "Мога да кажа, че в тази посока трябва да мислим и за сериозни инвестиции и в електрифицирането и създаване на възможност за използване на зарядни станции от автомобили, както и създаване на условия за транспортна свързаност по отделните гари", добави още Георги Гвоздейков.

"В мое лице и в лицето на Министерство на транспорта може да срещнете сериозен партньор, който ще подкрепя всяка инициатива в тази посока. На последно място искам да пожелая успех на форума, не спирайте да работите и да сбъдвате мечтите си и знам, че един ден ще направим България по-зелена държава", завърши той.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.