Стратегиите за подобряване на образованието за бъдещи иноватори и сътрудничеството между академичните среди и индустрията за развитие бяха акцентите на четвъртата сесия от третия ден на най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)".

Днес е третият ден от тридневното събитие в конферентните сцени на Sofia Event Center в столицата, организирано за четвърта поредна година от Dir.bg и 3Е News. По време на форума над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри от 18 различни държави, водят ключовия разговор за утрешния свят.

Фокус в панела, озаглавен "Образование за иновации: Ролята на образованието в насърчаването на иновативното мислене", беше внедряването на иновациите в образованието и ползата им за резултатите на учениците и академичната общност.

Модератор на сесията беше Нели Колева, изпълнителен директор "Политика и комуникации" и консултант по образование, а участници - Наталия Митева, заместник-министър на образованието на България, Федерико Менна, изпълнителен директор на EIT Digital, Евгения Пеева, главен изпълнителен директор на SoftUni Buditel и Михаил Ненов, заместник кмет на Бургас по образованието.

Много важно е ориентирането на цялата ни образователна система към умения, не само към знания. Това каза служебният заместник-министър на образованието и науката Наталия Митева.

Тя заяви, че има две посоки в образованието на световно ниво, които показват накъде трябва да вървим и те са свързани с дигиталните технологии и дигиталните умения, и зелените умения. Тя добави, че в рамките на тези две теми се вписват много от тенденциите, които касаят трансформацията на образователните системи.

Снимка: Булфото

Наталия Митева посочи, че изграждането на умения е един от големите пропуски, които имаме в образователната ни система в годините. Това е и причината бизнесът да се оплаква, че младите хора, макар да имат невероятен заряд и много интереси, свързани със съвременните теми, не могат да са достатъчно добре подготвени за това, което ги очаква, тъй като образователната система изостава в цялостната си парадигма още от началните класове до висшето образование, каза тя.

Много са важните неща, когато говорим за иновации в образованието в контекста на зеления преход. И най-важното е може би да знаем какъв резултат искаме, какво искаме да постигнем. Това беше всъщност и рецептата зад успеха на Основно училище "Александър Георгиев-Коджакафалията", което ръководех допреди няколко месеца. Това заяви по време на дискусията заместник-кметът на Бургас по образованието Михаил Ненов.

По думите му всички трябва да си дадем сметка, че за разлика от първата индустриална революция, която е била резултат от просвещението, в нашия контекст индустриалните революции предхождат образованието.

Снимка: Булфото

"Онова, върху което целият екип на Община Бургас е съсредоточен е как ние да развиваме у своите възпитаници онези знания и умения, които да ги направят успешни в професиите на бъдещето. През последните 7 години успяхме именно благодарение на такъв тип ясно осъзнати промени в образователната система, свързани с активно интегриране на различни дигитални инструменти и развиване на дигитални умения, съчетано с много добро партньорство с бизнеса", добави Ненов.

По думите му Община Бургас е успяла да привлече на територията си 52 от най-големите компании в областта на софтуерното инженерство и информационните технологии.

Евгения Пеева, главен изпълнителен директор на СофтУни БУДИТЕЛ, разказа как гимназията съдейства за това младите хора у нас да бъдат двигатели в развитието на глобалната дигитална ера.

Тя обясним, че БУДИТЕЛ е акроним и означава Българско училище за дигитални иноватори и технологични лидери. "Не е случайно, че сме заложили една много традиционна и важна за нашето развитие като нация дума да бъде свързана с най-актуалното, което определя бъдещето. Вярваме, че в страната ни човешкият потенциал е неограничен и истрически и той следва да бъде в крак с всичко, което ни предстои".

Снимка: Булфото

"Голямата ни цел е какви хора искат да излизат от нашата гимназия, което предопределя как гледаме на иновациите в училище. Както би следвало всяка една система да мисли - иновация не просто заради самата нея като такава, а заради целите, които искаме да постигнем. И какво значи иновация - нещо, което трябва да направим по съвсем различен начин, защото досегашните начини не постигат крайната ни цел. В СофтУни БУДИТЕЛ сме си поставили за цел учениците, завършващи гимназията, да бъдат двигатели в развитието на глобалната дигитална ера", каза още Евгения Пеева.

От своя страна Светлана Михайлова, ръководител на проект "Стратегически и правителствени инициативи" към Google for education обясни, че според доклад на Google от миналата година живеем в свят на все повече глобални кризи и ще ни трябват все повече хора, които да се справят с тях. 

"Образователните системи все още са тези, в които са въвлечени най-много хора в света - ученици, учители, родители и други заинтересовани страни", коментира Михайлова.

Снимка: Булфото

По думите ѝ това превръща училището в място, което има шанс да се справи с глобалните предизвикателства. 

Михайлова отбеляза, че преди е било иновация учениците да имат имейл или да има компютър в класната стая. Сега проблемите са много, други и различни, а част от тях пандемията ускори, други - задълбочи, добави тя.

И подчерта, че при смислено ползване на технологиите в класната стая, могат да се повишат резултатите на учениците или резултатите в академичната среда.

"Дигиталната грамотност е фундаментално умение в 21. век", подчерта Михайлова.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive