Продължава спорът между Столична община и Столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи заради отменената от Върховния административен съд организация на движение в района на бул. "Патриарх Евтимий". От СДВР разпоредиха веднага да се върне старата организация на движение, а от кметския екип заявиха, че ще обжалват разпореждането.

Пътната отсечка в центъра изправи един срещу друг кмета Васил Терзиев и вътрешния министър Калин Стоянов. Двамата отправиха взаимни нападки в студиото на бТВ. Пръв влезе кметът, а след неговото участие в студиото изненадващо се появи и МВР-министърът.

Кметът на София обеща лично да плати глобите от "Пътна полиция", които ще бъдат в размер на 7 хил. лв., както предупреди преди ден Калин Стоянов, който отиде на инспекция на място. Терзиев се зарече още Столична община да обжалва глобите, наложени от "Пътна полиция" към СДВР.

"Ще я обжалваме. Ако бъдем осъдени да платим глобите на СДВР, ще ги платя лично. Поемам лична отговорност", ангажира се той в ефира на бТВ. И атакува министър Калин Стоянов за инспекцията на място.

"Не е работа на министъра на вътрешните работи да инспектира сложени ли са огради. Не е работа на кмета това да е централна тема месец и половина при положение, че има много други проблеми, които трябва да се решават", критикува го столичният кмет.

И направи забележка на МВР-министъра: "Ако вчера Калин Стоянов е бил на строителна площадка, трябваше да носи каска. С Калин Стоянов не си говорим. Няма да сложим плътни огради. Как си представяте да махна всички паркоместа по булевардите? МВР ни пишат разпореждания, ние ще ги обжалваме, защото мислим, че не са издържани", каза Терзиев.

Според него много сме политизирали един малък градски проблем. "Сега не е ясно какво трябва да се направи. Съдът каза спрете - спряхме. Предполага се, че трябва да се върне, но се предполага и ще искаме тълкование какво точно казва решението на съда. Преустановено е въвеждането на новата организация, разбира се. Не се е преустановило ползването на новите паркоместа и велоалеи. Те се ползват. Няма строителн-монтажни работи.

Изненадващо вътрешният министър поиска да напомни публично след кмета, че законът е еднакъв за всички и трябва да се спазва. И след като има решение на ВАС, то се изпълнява, а не се тълкува, подчерта Стоянов по адрес на Столична община, който се появи също в студиото на бТВ. И предупреди, че движението в момента е опасно за столичани.

"Трябва безусловно да се спре реорганизацията. Предприехме действия. МВР е институцията, която следи за спазването на закона. Имаме правомощия по този казус. Изпратихме разпореждане в понеделник, с което го уведомяваме за решените. Искаме да се обезопасят всички новопоставени елементи и трасета", добави той.

Стоянов потвърди, че Васил Терзиев му е изпратил SMS.

"Няма да си кореспондирам с Васил Терзиев със SMS-и и по Вайбър. Абсурдно звучи някой да тълкува решение на съда, което е окончателно. Да, те са спрели. Ние искаме да обезопасят всичко, което са поставили. Не говорим за строителна площадка. Има опасност за движението на хората по пътя", категоричен е Калин Стоянов.

"Много важно е, че когато не се изпълни съдебно решене - това е престъпление по Наказателния кодекс. Вероятно ще уведомим и прокуратурата. Не вярвам да се стигне до арест на кмета, но ако съберат достатъчно доказателства, ще действаме по закон", категоричен е Калин Стоянов.

"Това, което трябва да се обезопаси, е самата организация въведена по този начин на движение, тъй като ВАС отмени поставянето на същата. Според нас тя е опасна, защото предизвиква доста конфликтни точки именно на този булевард", каза по-рано от своя страна по БНТ Николай Крушарски, който е началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР. Като пример той даде обособената бус лента.

"Но тя съгласно разпореждането на ВАС поставената маркировка е незаконна, което означава, че по тази лента могат да се движат и другите моторни превозни средства. И за нас се получава един правен казус дали трябва да ги наказваме тези нарушители, дали изобщо са нарушители и къде могат да се движат", добави полицейският началник.

Това е един от примерите как трябва да бъде обезопасен този участък. Той беше категоричен, че водейки се от административното правораздаване "всяка една въведена организация, отменена от ВАС, означава, че тя е незаконна". Каза, че и веднага трябва да се върне старата действаща организация.

Снимка: БТА

"Ние видяхме едно бездействие от страна на Столична община, защото не видяхме никакви дейности по възстановяване на старата организация", добави комисар Крушарски.

Столична община ще обжалва разпореждането на СДВР относно реорганизацията на движението около НДК, защото в него има противоречия, пък потвърди в студиото на БНТ заместник-кметът по транспорт на Столична община Илиян Павлов. 

"Това, което от СДВР са пратили, казва, че са извършили проверка и е установено, че нови действия не се извършват. Чакаме правно становище за цялата ситуация. Ще обжалваме разпореждането на СДВР, тъй като там има явни противоречия. Говори се за строеж, който трябва да бъде преграден, да не се слагат нови светофарни уредби, да не се въвежда нова организация, нищо, че те на следващия ден казват, че всъщност такава не се прави", коментира столичният зам.-кмет по транспорта, чиято оставка поискаха политическите сили в Столичния общински съвет без ПП-ДБ-СС.