Фериботна линия може да свързва Русе и Гюргево още това лято. На редовното си заседание днес (28 юни) румънското правителство одобри проект на нормативен акт, който предвижда възстановяване на фериботните превози, които да обслужват двата бряга при Дунав мост.

Става въпрос за повторно отваряне на стар пропускателен пункт, който е работил до 2005 г. Въвеждането му в експлоатация ще стане след изграждане на инфраструктурата, осигуряване на персонал и необходимите комуникации, става ясно от документа на решението, изпратен от правителствени източници до редакцията на БТА.

Най-малко 200 тира в денонощие ще могат да бъдат превозвани в една посока. Около 12-15 процента от трафика по Дунав мост ще може да бъде пренасочен по фериботната линия. Това ще облекчи значително трафика на Дунав мост, който в момента е изключително засилен заради летните отпуски и аварийния ремонт, започнал преди две седмици.

На 29 април правителствата на България и румъния подписаха в Букурещ споразумение за откриването на българо-румънската граница на международен граничен контролно-пропускателен пункт Русе-Гюргево - ферибот.