Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия трябва да възобнови производството на ракети с малък и среден обсег на действие, защото САЩ вече разполагат в различни региони на светаПутин представи позицията си на заседание на руския Съвет за сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"През 2019 г. обявихме, че тези ракети няма да ги произвеждаме и няма да ги разполагаме, докато Съединените щати не разположат тези системи в даден регион на света. Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни системи, но и вече ги придвижиха в Европа за учения - в Дания", каза Путин.

Руският президент каза още, че съвсем наскоро САЩ са изпратили ракети със среден и малък обсег и във Филипините и че към момента не е ясно дали въпросните оръжия все още са на филипинска територия.

"Във всеки случай трябва да реагираме на това и да решим какво да правим по-нататък", изтъкна Путин.

"По всичко личи, че трябва да започнем производството на тези ударни системи и след това, въз основа на реалната ситуация, да вземем решения къде да ги разположим, ако това е нужно за гарантирането на нашата сигурност", поясни руският държавен глава.

Балистичните ракети със среден обсег имат обсег от 3000-5500 км. Договорът за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег контролираше производството на тези ракети в продължение на много години.

Но още през 2019 г. - първо САЩ, а след това Русия прекратиха участието си в двустранното споразумение за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Договорът за ядрени сили със среден обсег (INF) бе подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов през 1987 г. Той забрани ракетите с обхват между 500 м - 5 500 км и беляза края на епохата на Студената война. Договорът забрани както на САЩ, така и на Русия да разполагат в Европа базирани на земя ракети със среден или малък обсег.