Новоназначеният областен управител на Пловдивска област проф. Христина Янчева пое официално поста, съобщи БНР. Преди два дни Министерски съвет изненадващо обяви назначаването на четирима нови областни управители - на Пловдив, Кърджали, Търговище и Хасково. Със същото решение са освободени заемащите досега тези длъжности.

Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив, заема поста от Петър Зюмбилев, председател на БЗНС и от квотата на ПП-ДБ.

С тържествена церемония във фоайето на сградата на областната администрация тя прие символите на властта от досегашния областен управител Илия Зюмбилев.

"Смятам, че с резултатите, които съм постигнала в науката и образованието и с управленския опит, който имам, мога да работя за целия регион Пловдив. Вярвам и съм сигурна, че ще работим в екип с всички изключителни професионалисти тук.

Ще работя в сътрудничество с местните власти, с бизнеса, с oбразователните и научните институции, с неправителствените организации, за да гарантираме, че нашият регион ще има достатъчно ресурси и добра инфраструктура, за да привлече повече инвестиции и да създадем повече работни места, да стане по-привлекателен за живеене.

Принципите, които ще следвам в моята работа, са прозрачност, диалогичност, ангажираност", каза проф. Янчева

В длъжност встъпи и новият заместник-областен управител Нурджан Караджова.