Софийският градски съд освободи от ареста Нико Тупарев. Той е пуснат на свобода без да му бъде наложена мярка за неотклонение. Според осъда няма данни за престъпление, а сумата, която, според прокуратурата, е присвоил, е изплатена печалба.

Решението на съда бе взето близо час след началото на заседанието - около 16:30 ч. То не е окончателно и може да бъде обжалвано в тридневен срок.

По-рано Софийска градска прокуратура поиска задържането му под стража, ако ли не - алтернативно домашен арест. Според обвинението той е присвоил близо1,5 млн. лв. от търговско дружество, в което е бил съдружник. Съдът обаче посочи, че няма такива доказателства.

Прокурорът по делото Димитър Франтишек каза, че нямало решение на Общото събрание за изплащане на дивиденти. Посочи и че Тупарев си открил сметките, по които получил парите, едва няколко дни преди това.

"Този случай показва защо прокуратурата е институцията с най-нисък рейтинг в държавата. Софийската градска прокуратура се намесва в частен спор", каза адвокат Любомир Таков, който защитава Тупарев. Той посочи, че  клиентът му не е бил длъжностно лице, а само съдружник. Съдът се съгласи с неговата теза.

"Обвиняемият е бил само съдружник в търговското дружество наред със свидетеля Александър Тошев. Тошев е управлявал дружеството. Следва да бъде посочено и обстоятелството, че на Тупарев не е било възлагано изпълнението на каквото и да било управление на имущества. От материалите по делото не е снето обстоятелство, явяващо се съществено спрямо обвинението срещу Тупарев", заяви съдията по делото, цитиран от bTV.

"Моля да бъда оставен без мярка за неотклонения", помоли Тупарев.

Служители на МВР арестуваха вчера продуцента Никола Тупарев по постановление на Софийска градска прокуратура.

ТВ продуцентът Нико Тупарев е обвинен за това, че в периода от 11 март до 16 септември 2020 година  е присвоил пари в размер на общо 1 441 000 лева. Това е станало след като Тупарев е наредил превод от сметки на дружеството в две банки към собствената си банкова сметка. Общото събрание на съдружниците в дружеството не е взимало подобно решение.

Прокуратурата твърди, че доказателствата по делото водят до подозрение, че Тупарев е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество, както и че съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако не бъде задържан в ареста.

Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, посочват от прокуратурата.

Според защитата на Тупарев, обаче, той е жертва на опит за присвояване на дружество от две групи и сравни случая с този на Илия Златанов от разследването "Осемте джуджета". По думите на един от защитниците, адв. Атанас Черногорски, почеркът е на групите около Петьо Еврото и Нотариуса. Прокурор по делото бе станалия известен около разследването "Осемте джуджета" Димитър Франтишек-Петров, предаде offnews.bg.

Преди няколко седмици от Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че образуват срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техен бизнес партньор за отклоняване на печалби от основната продуцентска фирма на Тупарев към други по-малки фирми. От КЗК не са обявили решението си по делото.

Никола Тупарев е един от създателите на продуцентска къща "Сиа Адвъртайзинг" (1992). Създава собствена продуцентска компания "Олд скул Пръдакшънс". Продуцент на телевизионните предавания "Вкусно", "Джубокс", "Стани богат", "Dencing stars", "Семейни войни", "Столът", "Сделка или не", "Островът на изкушението", "Любовни квартири", "Сблъсък", "Биг Брадър" и др.