България и регионът могат да предложат много за бъдещето и конкурентоспособността на европейските иновации. Това каза Ева Майдел - член на Европейския парламент, по време на участието си в най-мащабния и успешен форум за зелена трансформация - "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)". За четвърта поредна година форумът се организира от Dir.bg и 3Е News.

"България, но и целият регион - Централна и Източна Европа, могат да предложат толкова много за бъдещето на европейските иновации, и за конкурентоспособността им като цяло. Но е важно да осигурим гласност на нашите нужди през следващите седмици и месеци, докато институциите на ЕС определят своите политически приоритети", каза г-жа Майдел, която се включи с видео обръщение в последната сесия на форума на тема ,,Лидерство в иновациите: етичното измерение на изкуствения интелект''.

Модератор на последната сесия беше Моника Манолова - експерт по иновации в Digital National Alliance, а участници -  Джон Хейвънс - директор на IEEE и Planet Positive 2030, Мила Алейна - главен експерт и стратегически съветник в Planet Positive 2030, Мариса Залабак - специалист по етика на ИИ и образователен психолог, проф. Aндрес Леон-Гейер от Папския католически университет в Перу, доц. Радослав Милчев от Техническия университет в София, Павел Лисев - главен изпълнителен директор и член на управителния съвет на "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" и Георги Киров - главен изпълнителен директор и основател на Crisp Labs. 

"Като представител на България в Европейския парламент през последните 10 години имах възможността да работя по ключови законодателства в сферата на технологиите. През изминалия мандат заедно с моя екип и много съмишленици в България достигнахме успешен резултат по Първия в света Закон за изкуствен интелект, както и по Първия европейски Закон за микропроцесори", добави Ева Майдел.

"По време на всички преговори за мен беше водещо това, което е важно и добро за гражданите, но и за бизнеса и за компаниите, за тези, които създават иновациите и благодарение на тези, чрез които вървим напред и се развиваме", акцентира Ева Майдел.


Най-голямата и значима конференция за Зелената сделка "Green Transition Forum 4.0: Новите перспективи пред Централна и Източна Европа (ЦИЕ)" е организирана от Dir.bg и 3Е-news. Форумът се провежда от 26 до 28 юни. На конферентните сцени в Sofia Event Center излизат представители на над 18 държави, като общо над 2500 участници, от които над 750 топ мениджъри, провеждат ключовия разговор за утрешния свят.

 

Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с ACT Commodities, ПроКредит Банк, Visa, European Investment Bank, Електрохолд, Yettel, Артекс Инженеринг АД, ОББ, Аурубис България, Главболгарстрой Холдинг, Българска Фондова Борса, УниКредит Булбанк, Българска банка за развитие, Геотехмин, Енергео, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, ICGB, The Oil and Gas Employers" Federation, Електроенергиен Системен Оператор, Булгартрансгаз, Фонд на фондовете, Български Енергиен Холдинг ЕАД, АЕЦ Козлодуй, Westinghouse, Филип Морис България, БМФ Порт Бургас АД, Информационно обслужване, Българска асоциация "Природен газ", REIB , PCONTRADE, Омега Пауър Груп, PHOTOMATE, OMV Petrom, Българска асоциация по рециклиране, TTS (Transport Trade Services) S.A, Morningside Hill, CWP Global, DEVIN, Smart Energy Trade.

Green Transition 2024 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Darik Business Review, Euroactive, Economic.bg, ESGnews.bg и The Recursive