Заработи успешно най-голямата система за електронно таксуване на пътниците в обществения транспорт в София. Това каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев по време на третия ден от най-мащабния регионален форум за Зелената трансформация, иновациите и индустриите на утрешния ден - Green Week 2023, организиран за трета поредна година от Dir.bg и 3E-news.

Георгиев участва в дискусията "Умни зелени градове и зелени политики". 

Председателят на СОС добави, че наред с всички хардуерни решения да се оборудват всички превозни средства в София с камери и бордови устройства, вече се е "пенсионирало" хартиеното билетче. Гражданите вместо със старите хартиени билетчета са пътували 17 млн. пъти с новите платежни услуги в столичния градски транспорт. Георгиев изтъкна, че това е голям успех за Столична община, който води и до важни финансови резултати за гражданите. Той посочи, че тези хартиени билетчета, които не са се принтирали, са с дължина 1200 км.

Снимка: Иван Коловос

Въведени са и нови услуги, които правят градския транспорт и по-атрактивен за гражданите, и по-изгоден за пътуване, добави председателят на СОС. Георгиев даде за пример, че ако се пътува повече от 3 пъти в София в рамките на деня, вместо да се плаща три пъти по 1,60 лева, цената е 4 лева. Тази услуга се е използвала 970 000 пъти, което е спестила на софиянци 3 млн. лева, изчисли Георгиев.

"За нас като управленци това е най-голямата гордост от този мандат - прехода, който направи градският ни транспорт", заяви Георгиев. По думите му благодарение на новата система на градския транспорт са реализирани 250 млн. валидации (допиране на картата до апарата в превозното средство), които представляват огромен масив от база данни. Това означава, че общината има изключително много информация за потребителските навици, за дължината на пътуването, за струпването на повече хора в превозните средства.

Снимка: Иван Коловос

По този начин всеки месец, благодарение на тази информация, общината успява до голяма степен автоматизирано да оптимизира разписанието на градския транспорт, допълни председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.


Събитието е организирано от Dir.bg и 3Е-news в партньорство с Електрохолд, Евроинс, Еврохолд, ПроКредит Банк, Visa, Главболгарстрой Холдинг, Enery, Геотехмин, GCR, ОББ, Артекс Инженеринг АД, Телелинк Бизнес Сървисис, ТоталЕнерджис EП България, Compass Cargo Airlines, Девня Цимент АД с проект ANRAV, УниКредит Булбанк, МЕТ Енерджи Трейдинг България, Дънди Прешъс Металс, Фонд ФЛАГ, European Investment Bank, Platform Brown to Green, ТЕЦ "Бобов дол", Енергео, Българска банка за развитие, Електроенергиен системен оператор, Булгартрансгаз, Керхер, ENplus®, Булатом - Сдружение, Солвей Соди АД, Институт "Големи данни в полза на интелигентното общество" (GATE), DEVIN, Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори" (БФИЕК), Kaufland, БМФ Порт Бургас АД, Smart Energy Trade, ПИМК ООД, Чериът Моторс АД, Tumba Solutions.

Green Week 2023 се осъществява с медийната подкрепа на БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, Дарик Радио, Еconomic.bg, ESGnews.bg, Euronews.