Снощи много американци умираха от срам. Онова, което бе излъчено по телевизията в холовете им, беше най-ниската точка в историята на американската демокрация. Двама неизбрани кандидати демонстрираха себе си: единият - непоправим демагог, другият - човек, силно отслабен от възрастта, пише за дебата между Джо Байдън и Доналд Тръмп.

От много месеци насам се носят слухове за здравословното състояние на президента Байдън. Имаше много тревожни признаци: грешки при говорене, празен поглед, нестабилно поведение по време на публични изяви. Обкръжението на президента Байдън в Белия дом отричаше спекулациите, че президентът вече не е в състояние да изпълнява задълженията си. В медиите се появиха десетки разкази на очевидци, които твърдяха, че президентът Байдън напълно контролира държавните дела. Всъщност той все още изглеждаше волеви и последователен по време на речта си за състоянието на Съюза през март.

Оттогава обаче здравето му изглежда се е влошило.

Началото не беше добро: 81-годишният президент поклащайки се излезе на сцената и очевидно си мърмореше нещо. В началото на дебата гласът му беше леко дрезгав, а артикулацията му - отчасти неразбираема. След 12 минути Байдън напълно изгуби нишката на разговора по средата на изречението - и не можа да се върне. По-късно той промени малко ситуацията, но изгуби ценно време за изказване и не успя да използва многобройните неверни твърдения на опонента си, за да контраатакува. След 90 минути стана очевидно, че този човек няма място в Овалния кабинет.

Междувременно Доналд Тръмп контролираше темперамента си, както са го напътствали съветниците му, а по-строгият формат на Си Ен Ен му помогна да го направи. Но също така беше ясно, че той продължава да представлява заплаха за американската демокрация. Според Тръмп той би се примирил с поражение, ако изборите бъдат свободни и честни. Проблемът е, че според него това ще се случи само ако той спечели. По този начин Доналд Тръмп за пореден път демонстрира манталитета на автократ, пише изданието.

След телевизионния дуел между Байдън и Тръмп сред демократите настъпи паника. Преценката на ляво-либералните медии е недвусмислена и категорична: това е катастрофа. "Байдън току-що провали кампанията си", заяви ветеранът коментатор Крис Матюс по Си Ен Ен. Бившият съветник на Барак Обама от предизборната кампания Дейвид Акселрод говори за нов кандидат на демократите, който може да победи Тръмп. А известният колумнист Томас Фридман в "Ню Йорк Таймс" призовава своя приятел Байдън да се откаже от номинацията.

Това са само три гласа от бързо разрастващия се хор в средите на демократите, които изразяват или ужас, или съжаление. Изглежда, че язовирната стена се е скъсала - на демократите вече им е позволено да кажат какво наистина мислят за Байдън. Спекулациите за това как да се подкрепи или замени застаряващият Джо Байдън вече са многобройни.

Въпросът е какво ще се случи по-нататък. Джо Байдън спечели първичните избори на Демократическата партия - той е избран за кандидат на Демократическата партия и трябва да бъде официално номиниран преди партийната конференция в Чикаго в края на август.

Може би Байдън сам ще осъзнае, че кандидатурата му се натрапва на страната, именно защото алтернативата е Доналд Тръмп. Но засега няма никакви признаци за това. От предизборния му щаб обвиняват за слабото представяне настинка. Или пък делегатите на Демократическата партия планират бунт и ще изберат нов кандидат в шумни избори на партийния конгрес, пише още "Нойе Цюрхер Цайтунг".

Междувременно стана известно, че Байдън все още планира да участва във втория президентски дебат през септември, заяви негов съветник, цитиран от Си Ен Ен. Той призна, че представянето на президента в Атланта е било неубедително, но заяви, че щабът му възнамерява да подчертае точките, които според тях са изиграли лоша шега на Байдън, и след това да продължи напред.

Съветникът е заявил, че много хора от предизборния щаб на Байдън и от персонала на Белия дом са работили за предизборната кампания на бившия президент Барак Обама, която включваше и първото му представяне в дебатите, което дори той нарече "неприятно" - и Обама все пак спечели преизбирането си.