Лидерът на ГЕРБ призова позицията на МС за срещата на Върха на НАТО да бъде разсекретена. На въпрос от журналисти в парламента знае ли каква е позицията на България за срещата на върха на НАТО, приета от Министерския съвет, той каза, че доколкото знае тя е въз основа на решението на Народното събрание за помощта за Украйна, приетите декларации, гласувани заедно с ПП-ДБ, ДПС. Да я разсекретят, призова лидерът на ГЕРБ.

Той уточни, че позицията на МС за НАТО не е идвала в парламента, но е въз основа на решенията на парламента - за помощта за Украйна, декларациите. На въпроса трябва ли да е секретна, Борисов отговори - "да я разсекретят".

Аз подкрепям институциите, отговори Бойко Борисов на въпрос защо е подкрепил позицията на президента за Срещата на върха на НАТО.

Когато съм във Вашингтон, винаги съм бил в Белия дом, посрещали са ме с топовни салюти, подчерта той.

Вчера президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон. Държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Нека се съсредоточим върху мнозинство или начин на работа в парламента, призова лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той коментира заявката на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), че ще внесат отново правилата за избор на членове на новото ръководство на антикорупционната комисия.

По думите на Борисов, за да се случат законодателни промени трябва да се изберат първо комисии в парламента, без те да минат през тях не може да стане нищо.

Първо да си изберем комисии в парламента, за да може предложенията на ПП-ДБ да бъдат направени. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като от ПП-ДБ заявиха, че наново внасят в парламента правилата за избор на ръководство на Антикорупционната комисия.

Начинът, по който ПП-ДБ предлагат да се избират членове на антикорупционната комисия - чрез номинационна независима комисия, по думите му, е най-вероятно някоя тяхна комисия. Те независими нямат от това, което досега съм видял, коментира Борисов.

Казусът с Андрей Гюров и несъвместимостта му да е подуправител на БНБ Борисов коментира така: "Това е рискът да даваш партийни членове за шефове на неутрални институции".

Помните, че ние застанахме зад Димитър Радев за гуверньор, той дойде от Международния валутен фонд (МВФ) от САЩ - чисто, за да може държавата, съответно тази най-голяма финансова институция, която работи с Европейската централна банка (ЕЦБ), да има брилянтен директор, допълни Бойко Борисов.

"ПП-ДБ по-рано поискаха нови правила за избор на антикорупционната комисия, защото част от кметовете им са атакувани. Не знам Терзиев какво знае, но в София всеки ден е хаос", смята Борисов.

Като вижда как не владее изобщо материята, а това, което направиха, само предизвиква нов хаос - няма да се учудя, ако кметът Васил Терзиев сам си тръгне, коментира лидерът на ГЕРБ.