Областният съвет на ДПС е взел решение да свали доверието си от народния представител Рамадан Аталай, съобщи местният сайт Рlovdiv24. Членовете на партията искат и оставката му от парламента. 

Аталай беше водач на пловдивската листа на ДПС в 17 МИР на изборите за 50-тото Народно събрание.

Новината потвърди пред "24 часа" и лидерът на Движението за Пловдивска област Юксел Расим. "Искаме той да напусне и парламента, но решението ще е негово", обясни регионалният водач.

Според изданието, структурата на ДПС в Пловдивска област е свалила доверието си от депутата Рамадан Аталай, неизменен водач на листата на региона в последните няколко вота, заради слабите изборни резултати. На 9 юни ДПС получи в 17 МИР 6427 гласа, на вота на 2 април 2023 г. за партията гласуваха 7811 души.

"Не става дума само за тези резултати, Рамадан Аталай е първи в нашата листа на последните 5 вота и тенденцията е низходяща", обясни Юксел Расим.

Членовете на движението искат Аталай да напусне и парламента. "Това обаче може да стане само по негово желание, ние не можем да го принудим", уточни той.

Предложението да свалянето на доверието ще бъде внесено и в националното ръководство на ДПС.

Рамадан Аталай е минен инженер, бил е член на ЦОБ на ДПС, ръководел е и парламентарната комисия по енергетика. Бил е депутат във всички Народни събрания от 38-то (1997 г.) досега. 

Седмицата бе незапомнено тубулентна за много висши кадри на движението 

Вчера парламентарната група изключи от редиците си шуменската депутатка Айсел Руфад. Решението беше огласено от председателя на Народното събрание Рая Назарян, която прочете от парламентарната трибуна съобщение от ПГ на ДПС. 

Руфад беше и областен лидер на ДПС в Шумен, но от съобщение на партията в града става ясно, че тя е свалена и от този пост на 24 юни, като на свое заседание областния съвет на движението в града е избрал за временно изпълняващ длъжността "областен председател" Недрет Халил.

Тя е свалена от поста областен председател на ДПС заради лоши изборни резултати както в Шуменско, така и в Турция, тъй като именно тя отговаряше и за вота на изселниците в качеството си на зам.- председател на партията, написа местният шуменски сайт "Радиан.бг".

Публикацията свързва името на Руфад с бившия областен лидер на ДПС - Варна Сали Табаков, който пък беше задържан след разследване на антикорупционната комисия и е с две повдигнати обвинения за пране на пари, а полицията откри в тайна стая в дома му 1 милион евро. 

Въпреки, че бе изключена от ПГ на ДПС, тя обаче не е подала оставка като народен представител и така става вторият независим депутат в 50-ото Народно събрание след Калоян Методиев, когото от БСП не приеха в групата си.

Преди три дни пък парламента напусна по своя воля друг депутат от ДПС - Филиз Хюсменова. На нейно място от варненската листа на ДПС влиза Хюсни Осман Адем, обявен за народен представител с решение на ЦИК.

На последните парламентарни избори тя беше водач на листата във Варна, откъдето е и избрана за народен представител. В миналия парламент Хюсменова бе заместник-председател на Народното събрание.

"Уведомявам ви, че поемам отговорността и подавам оставка като член на българския парламент, с искрено желание политиката в България да служи на хората, пише Филиз Хюсменова във Facebook страницата на ДПС - Варна. "Вие сте важните и силните, и с вашето постоянство и подкрепа, уверена съм, те ще се случат! Не използвам думите поради учтивост, нито от политическо многословие, а защото всяко начало има своя край и е много добре, когато краят може да бъде съзнателно избран", заявява още депутатката.