По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София, съобщиха от Българската патриаршия.

Светинята ще бъде донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Мощите ще бъдат посрещнати в събота - 29 юни, в 11:00 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия, съобщи БТА.

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил. Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни.

Националната служба за охрана с мерки за сигурност по повод интронизацията на новоизбрания Български патриарх 

На 30 юни 2024 г., неделя, Националната служба за охрана въвежда мерки за сигурност в центъра на София за тържествените събития, свързани с Патриаршеския избирателен Църковен събор и интронизацията на новоизбрания Българския патриарх.

Интронизацията с лития от Синодалната палата до Партиаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се състои от 15:00 часа. От 18:00 часа с военен церемониал на пл. "Св. Александър Невски" на новозибрания и новоинтронизиран Български патриарх ще бъдат отдадени държавни почести.

От 12:00 часа зона за сигурност ще бъде обособена в периметъра между бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител", ул. "Раковска" и ул. "Московска".

Достъп на граждани до зоната за сигурност ще бъде осигуряван след пристигането на поканените за интронизацията делегати и официални лица и след преминаване на проверка за сигурност.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" няма да бъде достъпна за граждани. Желаещите да наблюдават тържествените събития могат да го направят на обособени за целта позиции при северния и при южния вход на храм-паметника "Св. Александър Невски", където също ще бъдат организирани пунктове за проверка.

Гражданите и гостите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 13:00 ч. до 22:00 ч. се въвежда забрана за полети на безпилотни летателни средства (дронове) в зона с радиус 1000 м и с център пл. "Свети Александър Невски".