Префектът на департамента Манш в Нормандия отправи призив във Фейсбук към жителите на района на помогнат на закъсалите близо 800 души по пътищата, предаде ДПА, цитирана от БТА. Между 200 и 300 са блокирани по националната магистрала между Сен Жозеф и Шербур.
Мнозина шофьори са изоставили колите си и са потърсили подслон. Полицията, жандармерията и пожарникарите помагат на хората, закъсали по пътищата в разразилата се зима.

Над 68 000 домакинства в Бретан и Долна Нормандия в Западна Франция останаха без ток след обилния сняг, който валя вчера цял ден, предаде Франс прес.
В 26 департамента в северна и Западна Франция е обявен оранжев код.

Самолет на авиокомпания "Тунисер" с 140 души излезе от пистата при приземяване на парижкото летище "Орли". Няма ранени, съобщи Франс прес. Самолетът пристигнал от тунизийския град Джерба.

Блокирани българи

Заради лошото време част от полетите на летище Бове, Париж, са отложени. Около 30 българи са пренощували на летището. Те трябвало да излетят в 17.40 ч. в понеделник и да кацнат в София в 23.55 ч., съобщи bTV. Качили ги в самолета, а след час ги свалили, по думите им "без обяснение или друга информация".
„Съгласно европейските директиви, те трябва да им осигурят нощувка, вода и храна. Не са направили това. Дори снощи са искали да ги изгонят от летището”, каза тя.
След "неколкократни разговори с летищните власти" е оказано съдействие на българските граждани от страна на авиокомпанията, съобщиха от Министерството на външните работи.

Великобритания

Хиляди автомобили се оказаха блокирани миналата нощ в Югоизточна Великобритания поради продължителните снеговалежи, съобщи Би Би Си, цитирана от ИТАР-ТАСС.
Много шофьори бяха принудени да прекарат над осем часа в задръстванията, чиято дължина достигаше над 50 км.
Поради хладните въздушни маси, нахлули от Русия и скандинавските страни, температурата на въздуха в Южна Великобритания вчера падна до нула градуса.
В много райони заваля обилен сняг, а в резултат на поледицата и снежните навявания, както и поради липса на снегопочистваща техника, на пътищата възникна транспортен хаос. Прекъсвания има също в работата на железниците и фериботите, свързващи Великобритания с континентална Европа.

По данни на синоптиците тази нощ в някои райони на Югоизточна Англия са били измерени температури до седем градуса под нулата. Подобни студове през март в страната не е имало от 1986 година. Очаква се студеното време да се запази до четвъртък.

Германия

Силният снеговалеж в западната част на Германия стана причина за верижна катастрофа на най-малко 40 автомобила на магистрала в провинция Хесен, предаде ИТАР-ТАСС. Пострадали са десетки хора, някои от които тежко.
Властите са спрели движението по магистралата и в двете посоки в участъка близо до Мюнценберг.

Летището във Франкфурт също беше затворено заради силните снеговалежи. Третото най-голямо летище в Европа е било затворено в 11,20 ч. местно време (12,30 ч. българско време), като не се допускат нито пристигащи, нито излитащи самолети. Анулирани са 213 полета, съобщи АФП, цитирана от "Фокус".
По-рано бе съобщено, че заради лошите метеорологични условия влаковете между Франция и Великобритания също са спрени до ново нареждане.

Белгия

Белгия днес е блокирана от обилни снеговалежи, започнали слабо още вчера и преминали в буря тази нощ.
Местните медии съобщават, че към 8.00 ч. тази сутрин по пътищата е имало огромни задръствания.
В Брюксел движението на автобусите и трамваите от градския транспорт е силно затруднено, а в Лиеж общественият превоз днес изцяло е спрял. Високоскоростните влакове към Париж се движат, но със скорост от 170 км/ч., с 50 км/ч. по-малко от обичайното.

Летището в Брюксел приема полети, но нормалният режим на работа е силно нарушен. Няколко десетки са отменените или забавени полети тази сутрин, основно от Холандия, Германия, Швейцария и Италия. Обстановката е сходна на южното летище Шарльороа, а аерогарата в Лиеж, която обслужва основно товарни полети, е затворена.
В следващите дни се очаква валежите от сняг да продължат и температурите да останат отрицателни. Миналата седмица температурите достигнаха 19 градуса над нулата, като така само за няколко дни бе отчетена разлика от 25 градуса.