Делтапланеристи са хората, които са открили Сашко в планината и са влезли във връзка с полицията в Перник, каза директорът й, старши комисар Павел Млеканов, пред медиите. Полицейските патрули били изпратени след това да проверят дали наистина това е той. Спасителите на детето са Милко Михалков и Веселин Георгиев. Те са открили изчезналото момче в 14.27 часа в събота в дере, в труднодостъпна и за възрастен човек планинска местност. Мястото вече е било претърсвано в предишните дни и се намира на около 7 км от локацията, където Сашко е бил на разходка с баща преди да изчезне.

Детето е било в безпомощно състояние, мръсно, изтощено, гладно. Първата работа на доброволците е била да му дадат да пие вода.

Спасителите се отказаха публично от парите, които обяви за награда бащата Александър Цветанов - сумата беше 100 000 лева.

"Никой не иска парите. Ние сме тук от първия ден, а не когато обявиха парите", каза единият от двамата делтапланеристи, които са го открили - Милко Михалков. Двамата с Веселин Георгиев са част от клуба по делтапланеризъм и от мощната група доброволци, които издирваха Сашко от първия ден до днес.

"Детето е оцеляло, защото се е борило. Само в южната страна на местността има над 20 дерета. Респект към детето! Оцеляло е само, ние само му помогнахме да се прибере. Той е боец!", не скри удивлението си Милко.

"През цялото време то е било в планината. Мястото, където го открихме, е дълбоко дере. Детето е било в безпомощно състояние, борило се е. По външния му вид си личи, че се е движело - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода и го сгряхме. Планината може да е майка и мащеха, в случая е била майка", добави спасителят.

Човекът, който пръв е видял 12-годишния Александър, е Веселин Георгиев.

"Не можах да повярвам. Пет секунди стоях и го гледах. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, извиках едно момче до мен, за да го завием и затоплим", разказа спасителят.

"Детето е в добро състояние, пил е водичка, контактно е. Вече имаме повод да се усмихнем след 7-8 дни на невероятни изпитания, Сашко е намерен жив", бяха първите думи радост и на кмета на Перник Станислав Владимиров по време на импровизирания брифинг до Профилакториума - мястото, където Сашко беше видян за последно преди изчезването му и където е бил на разходка заедно с баща си.

Шефът на пернишката полиция, старши комисар Павел Млеканов коментира, че до последно са разследвали всички версии. По отношение на това как е оцеляло 12-годишното момче в планината, Млеканов каза: "Знаехме, че той може да издържи и дни в планината".

"Нямаме информация някой да го е приютил и държал", уточни още директорът на областната дирекция на МВР в миньорския град.

И двамата с кмета благодариха за усилията на всички доброволци, полицията и хората, съпричастни с издирването на момчето. Сашко е в "Пирогов" за пълни изследвания в следващите 24 часа, а заедно с него в болницата е и баща му.

По-късно кметът публикува специална благодарност от името на Община Перник към всички участници в издирването.

"Търсенето на Сашко обедини много хора, които нито за миг не спряха да вярват, че ще го намерим жив. Днес можем да бъдем щастливи от развръзката и да се поздравим с това, че той е намерен жив и здрав. Благодаря на хилядите  доброволци и служителите на МВР, които бяха денонощно на терен, на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" в Столична община, които осигуриха техника и термокамери, на Планинската спасителна служба и Българския червен кръст", написа Владимиров.

"Специални благодарности на Веско, Милко, Деян и Тодор,  които откриха Сашко в планината, и на всички, които показаха, че можем да бъдем задружни и да работим ръка за ръка. Надявам се тази енергия за обединение да е заразна и да се пренесе и в други сфери на нашия живот", пожела си градоначалникът на Перник.

Снимка: БТА

Прокуратурата проверява всички версии за изчезването на 12-годишното момче, включително отвличане

Под ръководството на Окръжна прокуратура - Перник продължават действията по разследване по досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 142, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

Днес, 19.11.2022 г. в 14,27 ч., в труднодостъпна тревиста местност в района на гр. Радомир, е открит 12-годишният А.Ц., обявен за общодържавно издирване на 11.11.2022 г. Детето е намерено от група доброволци.

По първоначални данни А.Ц. е в задоволително здравословно състояние, контактeн е. Транспортиран е за оказване на медицинска помощ и за извършване на изследвания в УМБАЛСМ "Пирогов"в столицата.

Предстои назначаване на експертизи, в т.ч. съдебномедицинска за състоянието на детето, намиращото се 9 дни в неизвестност.

Проверяват се всички версии за изчезването на А.Ц., включително и за отвличане, обявиха от прокуратурата.

"Цяло чудо е, че Сашко е оцелял цели 8 дни без вода и храна. Затова прокуратурата ще проверява версията дали детето не е държано принудително, а днес да е пуснато заради обявената от бащата парична награда от 100 000 лева.", коментира пред bTV Сийка Милева, говорителят на прокуратурата.

Лелята на Александър - Елисавета Ваклинова, все още има съмнения, че момчето е било отвлечено.

"Вярвам, че някой го пусна, детето няма как да издържи толкова време. Босо, с опърпани дрехи, без храна - не може някой да ме убеди, че един човешки организъм може да издържи толкова дълго. Баща му ми се обади, мислехме да направим изявление пред медиите, да призовем хората да го пуснат. Минута след това ми звънна да ми каже, че е намерен и тръгна към Червена могила. Щях да кажа, че ако някои хора са с добри сърца и са скрили това дете, да го пуснат", коментира Елисавета Ваклинова през медиите.