Украинският президент Петро Порошенко е разпоредил на правителствените сили да прекратят незабавно операциите си в радиус от 40 километра около мястото на трагедията и да се въздържат от откриване на огън, съобщи Франс прес, позовавайки се на агенция Интерфакс-Украйна.

Заповедта му е издадена след среща с малайзийския посланик в Киев.

Вицепремиерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Андрей Пургин заяви, че опълченците съблюдават режима на прекратяване на огъня на територията около зоната на самолетната катастрофа, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

През последните пет дни от наша страна не е имало никакви бойни действия на тази територия”, твърди Пургин и добавя, че вече пети ден на място се приемат представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и се осигурява тяхната сигурност.

Огледът на телата

С маски на лицата, придружени от представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), холандските експерти отвориха петте вагона, за които се твърди, че са хладилни.

Сведенията обаче изглежда не са верни, тъй като от вагоните се носи силна миризма, от която на някои от присъстващите, включително на представители на сепаратистите, им прилоша, отбелязва репортер на Франс прес, цитиран от БТА.

Въпреки това Петер ван Вилет, съдебно-юридическият експерт, който ръководи екипа, каза, че телата и частите от тела, се съхраняват при добри условия.

Вижте снимки >>

На мястото на катастрофата по последни данни са намерени 272 трупа, съобщи украинският премиер Арсений Яценюк. Жертвите на трагедията от полет МН-17 на малайзийските авиолинии са 298. По думите му, Киев е готов да даде на западните си партньори начело с Холандия "координираща роля" в разследването на трагедията. Яценюк добави, че на място на трагедията са изпратени два влака с по четири вагона, които ще се включат в транспортирането на телата.

"Украйна е готова телата на загиналите с малайзийския самолет да бъдат откарани за аутопсия в Холандия", допълни премиерът.

Той посочи също, че няма никакво съмнение, че самолетът е бил свален с ракетна система с радарно насочване "Бук-М1", управлявана по думите му от професионалисти.

След като приключи огледа на телата, групата холандски експерти ще огледа и мястото на катастрофата. Там, по информация на украинския премиер,  работят 810 работници, от които 355 са сътрудници на държавната служба за извънредни ситуации.

Холандският премиер Марк Рюте съобщи, че страната му, чиито граждани са повечето от загиналите, иска влаковете с телата да напуснат територията, контролирана от сепаратистите и да преминат на територия под контрола на Украйна, за предпочитане в големия град Харков, който е най-близо.

Очаква се група от 113 малайзийски експерти също да стигнат до мястото на катастрофата на самолета. По-рано обаче украинското правителство обяви, че не може да гарантира безопасен коридор за тях.

По думите на Сергей Кавтарадзе, представител на ДНР, бунтовниците ще получат съвети от международните експерти като например къде да изпратят влака. Той каза още, че намерените черни кутии са в отлично състояние и нямат никакви повреди.

Влакът е охраняван от опълченци на ДНР. Все още е неизвестно накъде ще отпътува той – към Донецк или към територия под контрола на Киев, за това се водят преговори.

Ранен щурм

Тази сутрин е започнал поредният щурм на украинската армия в опит пробие отбраната на Донецк, съобщи Ройтерс. Мощни експлозии са чути в центъра на града и около летището. Боеве се водят и около железопътната гара.

Според Кавтарадзе, в украинската атака участват най-малко 4 танка, както и БТР-и.
Местни жители съобщиха пред ИТАР-ТАСС, че западната част на града е обстрелвана с ракети „Град”, предаде "Фокус". По ж.п. гарата са нанесени въздушни удари с неуправляеми ракетни снаряди. Повредени са железопътни линии и един локомотив. Над сградата на гарата се издига черен дим.

Населението е в ужас, хората се опитват да бягат, но градът е обкръжен, предаде Нова телевизия. По информация на кметството в Донецк, трима души са загинали, а друг е ранен по време на боевете в района на ж.п. гарата.