Финландия планира да предложи превантивна ваксинация срещу птичи грип на някои работници, които са в контакт с животни, още от следващата седмица, като по този начин тя става първата страна в света, която прави това, предаде Ройтерс.

Скандинавската страна е закупила ваксини за 10 000 души, всяка от които се състои от две инжекции, като част от съвместна обществена поръчка на ЕС за 40 милиона дози за 15 държави от австралийския производител CSL Seqirus, добавя БТА.

В изявление за Ройтерс компанията съобщава, че Финландия ще бъде първата страна, в която ще бъде въведена ваксината.

"Ваксината ще бъде предложена на лица на възраст над 18 години, които са изложени на повишен риск от заразяване с птичи грип поради работата си или други обстоятелства", се казва в изявление на Финландския институт за здравеопазване и благосъстояние (THL).

През последните години щамът H5N1 на птичия грип уби или предизвика умъртвяването на стотици милиони домашни птици в световен мащаб и все по-често се разпространява върху бозайници, включително и върху крави в САЩ, а в някои случаи и върху хора.

Финландия не е открила вируса при хора. Въпреки това страната е нетърпелива да въведе ваксинация предвид рисковете от предаване на заразата, които представляват фермите за кожи.

"Условията във Финландия са много различни, тъй като имаме ферми за кожи, в които животните могат да влязат в контакт с дивата природа", каза главният лекар Хана Нохинк от THL пред Ройтерс.

Широко разпространените огнища на птичи грип сред норките и лисиците във финландските ферми за кожи, които са предимно на открито, доведоха до избиването на около 485 000 животни миналата година, за да се спре разпространението на вируса сред животните и сред хората.

Ваксинациите вероятно ще започнат още следващата седмица поне в някои части на Финландия, каза говорител на института пред Ройтерс.

Ваксините са например за работници във фермите за кожа и птицеферми, лаборанти, които обработват проби от птичи грип, и ветеринарни лекари, които работят като служители за контрол на животните в регионите, където се намират кожени ферми.

"На хората, работещи в резервати за диви птици, в животновъдни ферми или при почистването на помещения, като например предприятия за преработка на странични животински продукти, също ще бъдат предложени ваксини", съобщиха от Финландския институт за здравеопазване и благосъстояние.

Ако се стигне до заразяване, на хора с птичи грип или техни близки също ще бъде предложена ваксина.