В неделя бе съобщено за 196 открити тела, а по-късно ръководителят на държавната комисия по разследване на причините за катастрофата Владимир Гройсман съобщи за още 27.

„По информация към 7 часа на 21 юли, са открити 251 тела на загиналите и 66 фрагменти от тела, които са доставени и натоварени в хладилни вагони на ж.п. гара „Торез”, се казва в съобщение на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна, цитирано от РИА Новости и "Фокус".

Украинската страна води преговори телата да бъдат откарани на територия, контролирана от Киев, каза вчера Гройсман, цитиран от ИТАР-ТАСС и БТА.

Бунтовническият лидер Александър Бородай заяви в Донецк, че преместването на телата е било необходимо, за да бъдат защитени от горещината и от диви животни, предаде Франс прес.

Пътниците на полет МН-17 "са жертви на геноцида на украинската армия", допълни Бородай.

Украинското правителство е заявило, че не може да гарантира безопасен коридор за 113-те малайзийски експерти, които трябва да стигнат до мястото на катастрофата на самолета, заяви транспортният министър на Малайзия Лю Тьон Ла, който се намира в Киев от вчера. В района има различни сепаратистки формирования без ясна структура на командването, добави той.

Разследването прилича "повече на почистване на градината, отколкото на съдебномедицинско разследване. Това е напълно неприемливо", заяви премиерът на Австралия Тони Абът. Най-малко 27 австралийци са били сред общо 298 души, загинали при катастрофата.

Путин: ООН да води разследването

"Необходимо е всички, които отговарят за ситуацията в региона да проявят повече отговорност и пред собствения си народ, и пред народите на страните, чиито граждани станаха жертви на тази катастрофа", заяви руският президент Владимир Путин.

"Трябва да се направи всичко, за да се гарантира сигурността на работата на международните експерти на мястото на трагедията. Днес там вече работят представители на Донбас, Донецк, представители на украинското министерство на извънредните ситуации и експерти от Малайзия. Но това е недостатъчно", добави той. На мястото на катастрофата трябва да работи "пълноценна група експерти под егидата на Международната организация по гражданска авиация (ИКАО към ООН) и съответната международна комисия", заяви руският президент. За целта са необходими хуманитарни коридори.

Киев има спътникови снимки на мястото, откъдето са изстреляни ракетите

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че украинските власти разполагат със спътникови снимки на местата, откъдето са били изстреляни ракетите срещу малайзийския самолет, предаде Интерфакс, цитирана от "Фокус".

Киев твърди, че Боингът, който се разби в Източна Украйна е бил свален.

Американски експерти потвърдиха автентичността на разговор между сепаратисти

Експертите потвърдиха автентичността на записан от украинските служби за сигурност телефонен разговор между двама бунтовнически командири.

Записът доказва, че хората им са свалили пътнически самолет, съобщи посолството на САЩ в Киев, цитирано от Франс прес и БТА.

Според изявлението, основната теза, основаваща се върху няколко елемента, е, че самолетът, изпълняващ полет МН17 на "Малейжа еърлайнс", вероятно е свален от ракета "земя-въздух" "Бук" (SA-11 по спецификацията на НАТО), изстреляна от територията, контролирана от сепаратистите в Източна Украйна.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) публикува в четвъртък вечерта прехванат разговор, както тя каза, "между двама бунтовнически водачи", след като е било посетено на мястото на катастрофата.

"Момчетата от контролния пункт Чернухино са свалили самолета. Той се е разпаднал във въздуха", казва единият от тях.