Днес АП одобри офертата на базираната в Австрия компания "БТ Инвест". В понеделник тя  предложи на държавата 100,1 милиона евро за покупката на 5 881 380 акции, представляващи 79,83 на сто от капитала на "Булгартабак - Холдинг" АД, София.

Зад компанията стои руската Внешторгбанк, но вчера руският в. "Ведомости" писа, че тя е инициирана от българина Атанас Бостанджиев. “БТ Инвест” е 100% собственост на кипърската VTB Capital, а българинът оглавява лондонският офис на VTB. Според публикации в медиите той е част от лондонския "Сити клуб".

Проектодоговорът с "БТ Инвест" ще бъде изработен от Агенцията за приватизация в 15-дневен срок. След това документът ще бъде парафиран и внесен за одобрение в Надзорния съвет, който трябва да се произнесе след още две седмици.

Опитваме се да гарантираме, че дружеството "Булгартабак" няма да бъде затворено, каза на брифинг в парламента Емил Караниколов, директор на Агенцията по приватизация, предаде "Фокус".  Гаранциите за запазване предмета на дейност са обезщетения със собственост на приватизираното дружество - терени, активи, машини, сграден фонд.  
Цената, предложена от кандидата, отговаря на стойността на дружеството като бизнес, а не като активи каза той по повод твърдения на депутати от БСП, че активите на холдинга са по-големи.

От продажбата на цигарената компания може да е доволен единствено купувачът, който се крие зад компанията "БТ Инвест" ГмбХ, коментира днес бившият икономически министър Румен Овчаров. Според него тази компания е само параван за истинския собственик, който се опитвал да скрие името си зад руски банки. Овчаров подсказа, че "Булгартабак" ще отиде в ръцете на "определени български икономически кръгове".

"Умишлено беше разчистен теренът за тази група, която даже участва с две фирми. Не е толкова сложно да се досетите", заяви Овчаров, цитиран от КРОСС. Според него сценарият за приватизация, замислен с участието на премиера, ще бъде изпълнен - само един кандидат да купи компанията на най-ниската цена.
Колегата му Димчо Михалевски поиска незабавно спиране на процедурата за приватизация, предаде "Фокус".

Според бившият икономически министър Лидия Шулева, която говори по-рано сутринта пред bTV, имало слух, че Русия е наложила запор върху 45% от акциите на "Булгартабак". "Ако наистина има запор, това поставя под съмнение дали наистина руската държава ще тръгне срещу руската банка. ", коментира тя.

"Не мога да се ангажирам дали тази информация е вярна или не", заяви още бившият вицепремиер, цитирана от БГНЕС. През февруари 2005 г. Шулева бе освободена от посттаименно заради "Булгартабак".
По-късно в парламента Корнелия Нинова също заяви, че има информации за претенции на руската държава към 49% от акциите на Булгартабак. Ако зад приватизацията наистина стои руска външнотърговска банка, тогава тези претенции не биха имали логика.
Изпълнителният директор на АП Емил Караниколов заяви, че няма заведено дело и не са предявявани претенции от руската страна към агенцията по време на сегашната процедура,предаде БНР.

Справка в Търговския регистър не показа вписан запор върху акциите на холдинга. След направена проверка в Централен депозитар АП официално
опровергава появило се в медиите твърдение
за запорирани акции на "Булгартабак Холдинг" или дъщерните дружества, подлежащи на  приватизация, съобщи и АП.

Спорът между Русия и България относно "Булгартабак" е от 2002 г., по време на втората процедура за приватизация. Москва твърди, че предприятието, както и други активи е било предадено на Съветския съюз в рамките на репарациите след Втората световна война и впоследствие е прехвърлено под наем на българската страна. България твърди, че репарациите са уредени през 50-те години на миналия век.

Преди 6 години "Булгартабак" имаше по-голям пазарен дял от сега. Една приватизация никога не трябва да се прави самоцелно, само и само да се смени собствеността, каза още Шулева.

Тя подчерта, че приходите за миналата година от ДДС на "Булгартабак" са около 1 милиард и те намаляват. "Дали ще получи българската държава 100 млн. или 200 млн. това не е толкова от голямо значение, а е от значение какви гаранции има българската държава", категорична бе Шулева.