Независимостта на румънската съдебна система и нейният капацитет да се бори ефективно с корупцията са крайъгълен камък във фундамента на силна Румъния в състава на ЕС, изтъкна ЕК, цитирана от агенциите.

Комисията още веднъж предупреждава да не се правят крачки назад и ще следи задълбочено окончателните поправки в правосъдните закони, наказателните кодекси и законите за конфликт на интереси и за борба с корупцията.

Да припомним, че румънският правосъден модел често бе даван за пример. Националната дирекция за борба с корупцията е хвалена от ЕС за постигнатите резултати - над 1000 висши чиновници, сред които бившият премиер от Социалдемократическата партия (СДП) Адриан Нъстасе, бяха осъдени за корупция.

Какво става в Румъния

В края на декември парламентът одобри набързо промени в правосъдното законодателство, които, според критиците, ще отслабят независимостта на съдебната система в страната. Управляващата коалиция, съставена от СДП и Алианса на либералите и демократите, прие три закона, които според тях ще подобрят ефективността на съдебната система, включително работата на антикорупционната прокуратура.

Опозицията в Румъния, правни експерти и ЕС критикуваха пакета закони, като предупредиха, че те ще ограничат правомощията на магистратите, на антикорупционната прокуратура и ще облагодетелстват корумпирани политици.

Президентът Клаус Йоханис, който е отявлен критик на социалдемократите, все още не е подписал законите, за да могат те да влязат в сила. Той може да откаже да ги подпише и да ги върне на парламента. Едно решение на Конституционния съд от вчера удължава още повече процедурата по одобрението им. Сезиран от Йоханис, КС обяви за противоречаща на конституцията част от новото правосъдно законодателство, а именно, че държавни функционери, които са изпратени на съд, ще бъдат отстранявани от длъжност до произнасяне на окончателно съдебно решение. КС е сезиран от партии за другите закони, но произнасянето му по тях предстои.

Кой управлява всъщност

Президентът Йоханис номинира евродепутатката Виорика Дънчила за премиер с мотива, че не можел да игнорира парламентарното мнозинство. Запитан какво прави Виорика Дънчила подходяща за премиер, държавният глава отговори: "Парламентарното мнозинство я препоръча".

Виорика Дънчила подкрепи въпросните спорни закони.

Де факто обаче ще управлява лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня.

„(Дънчила) ще бъде много покорна в отношенията си с Драгня. В крайна сметка Драгня ще бъде ръководителят на правителството", коментира Траян Бъсеску, президент на Румъния от 2004 г. до 2014 г.

"Властта, която има г-н Драгня, абсолютната власт над парламента, над партията и сега над правителството, бе използвана през 2017 г. само за него, не за всички нас и се съмнявам, че през 2018 г. ще бъде различно", посочи на свой ред експремиерът Виктор Понта.

Според Лудовик Орбан от Демократичният съюз на унгарците в Румъния Виорика Дънчила (с които тя иска да преговаря за подкрепа) е "перфектният слуга" на лидера на социалдемократите Ливиу Драгня.

Ливиу Драгня вече обяви, че в новото правителство може да влязат хора, срещу които е започнало наказателно преследване. Йоханис обаче е категоричен, че лица, които имат проблеми с правосъдието, няма какво да търсят начело на държавата.

Самият Драгня, който ръководи с твърда ръка своята партия, не може да стане премиер, заради условна присъда за изборни злоупотреби.

Румънските медии писаха, че правителството на Виорика Дънчила ще изглежда до голяма степен като правителството на сваления от партията си наскоро социалдемократ Михай Тудосе.

Опозиционният евродепутат Зигфрид Мурешан коментира във фейсбук, че не може да се превърнеш в мафиотска държава и да останеш член на ЕС, това трябва да разберат груповите интереси в Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите".

Затова ЕС не позволява никакъв пробив в системата на правосъдие в която и да е страна членка, тъй като това би представлявало голям риск за целия съюз, изтъкна Мурешан.

Румъния се раздира от протести

Десетки хиляди румънците протестират в големите градове с лозунги, като:"Хоро на нашето обединение за независимо правосъдие и против корумпираните политици"; "Всички пътища водят към Букурещ. Революцията на нашето поколение".

Законите за правосъдието, измененията в данъчната сфера, както и тежката като цяло ситуация във всички останали области (здравеопазване, образование, икономика, инфраструктура, култура, екология), са причините румънците да излязат днес на улицата, посочват организаторите.

Страната ни трябва да бъде ръководена от почтени и компетентни политици, а не от осъдени и корумпирани. Ще се борим докрай, докато постигнем поколение от политици, с които да се гордеем и които да уважаваме, се изтъква в „протестната“ Фейсбук страница.

Организатори на протеста са различни граждански сдружения и неправителствени организации.

Президентът похвали протестите. "Това, което мога да кажа, е, че тези хора са за възхищение. Дойдоха, въпреки че времето бе достатъчно студено, дойдоха, за да кажат на политиците в Румъния, че искат стабилна и просперираща държава. Показаха и заявиха много ясно, че искат силно и независимо правосъдие", каза Клаус Йоханис за големия протест миналата събота.