Стотици са в неизвестност и хиляди бедстват след срутването на язовирна стена Атапеу - югоизточна провинция на Лаос. Засега световните агенции съобщават за шест селища, които на практика са под вода. Има и загинали, но техният брой все още не е уточнен.

Снимка: Ей Би Си - Лаос

Видеокадри, заснети от хеликоптeри, показват мащаба на бедствието. Без подслон са останали над 6600 души. Първите снимки показват как местни жители са блокирани върху покривите на наводнени къщи. Около тях се движат лодки, с които останалите хора плават в търсене на по-безопасно място.

Снимка: Ей Би Си - Лаос

Преди инцидента в района са се излели проливни дъждове. По информация на Би Би Си язовирът е част от водно-електрически комплекс, чийто строеж е започнал през 2013 година. Изграждането е било почти завършено, като очакванията са били до края на тази година централата да произвежда ток.

Снимка: Ей Би Си - Лаос

Ръководството на южнокорейската фирма "SK Engineering & Construction", която отговаря за строежа, е разпространило изявление, че "планира да помогне за евакуацията и спасяването на жителите в селата близо до язовира".

Снимка: Ей Би Си - Лаос

Премиерът Тонглун Сисулит е отложил заседанията на правителството и вече се намира в засегнатата област с висши държавни служители, които да оптимизират процеса по осигуряване на облекло, храна, питейна вода и медицинска помощ.

Снимка: Ей Би Си - Лаос