Британецът Чарли Роули, който прекара три седмици в болница след отравяне с нервнопаралитичния агент "Новичок", обясни, че е намерил шишенце, което според него съдържало парфюм, и го взел, за да го подари на приятелката си.

"Спомням се, че намерих шишенце с парфюм, което взех и подарих на Доун", каза Роули в интервю за таблоида "Сън", цитиран от Франс прес и БТА.

Доун Стърджис, 44-годишна майка на три деца, почина на 8 юли в резултат на отравянето с веществото.

"Много ми е мъчно, че стана така, това е ужасяващо и травматизиращо. Още ме лекуваха, когато научих за смъртта й. Не мисля, че ще се възстановя от това", каза още 45-годишният Роули.

Разследващите се опитват да установят дали използваната в Еймсбъри отрова е от същата партида като тази, с която през март в Солсбъри бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, а Роули разкритикува "немарливостта" на хората, допуснали отровата да попадне на обществено място.

"Много безразсъдно от тяхна страна е да оставят такива неща след себе си. Било е предназначено за някого, лошо е да се оставят подобни неща да се търкалят навън, при положение че може някой да го вземе, с това можеше да си играят деца", каза той пред "Сън".

Според британски медии Чарли Роули намерил шишенцето в парк "Елизабет" в Солсбъри. На 30 юни Доун Стърджис се почувствала зле, след като напръскала китките си в дома на своя приятел в съседния град Еймсбъри. Самият Роули бил откаран в болница няколко часа по-късно в критично състояние. На 20 юли той най-сетне беше изписан от болницата в Солсбъри.

"Имах късмета да оцелея, но и аз изгубих много", каза той пред вестника.