"Доволни сме, но не сме щастливи. Трябват много решения, за да разберем какво ще се случва с "Мини Марица-Изток" и с ТЕЦ "Марица Изток 2" - това обяви Огнян Атанасов от КНСБ след среща със служебния премиер Димитър Главчев и служебния министър на енергетиката Владимир Малинов. 

"По познатия сценарий реагираме на завещаните ни проблеми. Още сутринта сме взели мерки. На подпис сме приели постановление с решение на Министерски съвет за 200 милиона от бюджета да влязат в капитала на Български енергиен холдинг и "Мариците". За да сме в съзвучие с Народното събрание, ще допълним с още 50 милиона", заяви Главчев на брифинг след срещата. 

Днес парламентът прие решение държавата да плаща всяка година по 250 млн. лв. на "Мини Марица-Изток" за техническа рекултивация, както и да бъде отложена либерализацията на пазара на електроенергия до 1 юли 2025 г.  

"По наше настояване беше постигнато съгласие е, че тези пари ще бъдат разходени единствено от "Мини Марица-Изток" без да бъдат възлагани на подизпълнители, защото това е един от механизмите за неразумно разходване. Надяваме се това да даде възможност за стабилизация. Ще мислим в рамките на бъдещата енергийна стратегия да намерим балансирано решение на всичко", каза Димитър Манолов от КТ "Подкрепа".

"Доволни сме, но не сме щастливи. Трябват много решения, за да разберем какво ще се случва с мини Марица изток и с ТЕЦ "Марица Изток 2". Ако трябва пак ще излезем отвън да търсим следващи решения, дано не се налага. Надяваме се, че няма да се допуснат съкращения, каквито наблюдаваме в комплекса. Решения са нужни много скоро. Надяваме се Енергийната стратегия да бъде намерена, за да имаме сигурност", добави Огнян Атанасов от КНСБ. 

Днес на различни срещи с протестиращите отидоха представители на БСП, президентът Румен Радев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски.