На среща с протестиращите енергетици президентът Румен Радев призова парламента да отхвърли либерализацията на пазара на електроенергия, дори да се наложи да ползват мотивите от ветото на държавния глава, което той наложи миналата година.

Президентът обяви, че застава зад исканията на енергетиците и настоява за съхраняване на българската енергийна автономност.

Той добави, че в момента няма приета стратегия, въпреки че има изработена такава от служебния кабинет на Гълъб Донев.

По-рано днес национален протестен митинг на федерациите на КНСБ и КТ "Подкрепа" блокира "Триъгълника на властта" - площад "Независимост" в центъра на София - с искане за отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия и в защита на работещите в енергетиката.

Протестиращите служители на "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" поискаха да се запази работата на мощностите, произвеждащи ток от въглища и помощ от държавата за сектора (още за протеста и исканията на енергетиците четете тук). 

Снимка: БТА

По думите на енергетиците заради квотите за въглеродни емисии, които Европейският съюз налага, токът, произвеждан от ТЕЦ-овете, е прекалено скъп, за да се продаде на борсата, което ще доведе до затваряне на централите по икономически причини. А това пък ще доведе до загуба на хиляди работни места в сектора.

Докато протестът течеше, депутатите одобриха отпускането на 250 млн. лв. на "Мини Марица Изток" годишно за следващите 4 години. Парите са за техническа рекултивация на Маришкия басейн и заради намаляването на работата на предприятието след непазарното поскъпване на въглищата заради въглеродните емисии (повече четете тук).