"Защо не повдигнат обвинение на пудела?! Трябва да обвинят пудела, че има пачки". Това коментира пред bTV бившият премиер акад. Николай Денков от "Продължаваме промяната" във връзка със скандала с разпространяваните снимки на политици, за които се изяснява близки ли са със сочените за контрабандисти Марин и Стефан Димитрови.

"Аз нямам никакво съмнение, че по отношение на Асен Василев това е скалъпена история. Той е назначил Петя Банкова, за да се увеличат приходите. Вижте какво им е съобщението - следят контрабанден канал от 2022 година, а сега арестуват шефката на митниците, която е на 40 дни. Това изглежда смешно, но е страшно. Говорят за канали, които съществуват от години, а обвиняват човек, който се е появил преди 40 дни", коментира Денков.

По думите му могат да скалъпят обвинения, на когото искат, а същите тези служби са участвали в премахването на машинния вот.

"Информацията уж случайно е изтекла. Защо не видяхме снимките на Калин Стоянов с младежа Стефан Димитров? Аз знам, че са приятели, но виждаме снимките на Живко Коцев. Видели сме снимки на пудел. Какво общо има пуделът? Защо не обвинят пудела? Пуделът има пачки", коментира още той.

"Аз говорих с Живко Коцев. Той обясни, че часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция", отбеляза Денков и добави, че знае за преместените от Банкова митничари, но знае и че е имало оплаквания от дипломати и посланици, че се искат подкупи от техните граждани и камиони по границата.

"Това е причината да се разместят ръководителите на митници. Същият дипломат ми каза, че от седмици няма оплаквания. Аз знам защо бяха направени промените, но искам да видя дали Петя Банкова ще бъде осъдена, или ще стане същото, както с "Нексо". Имах надежда, че Борислав Сарафов ще действа различно от Иван Гешев. Оптимизмът ми не помогна", подчерта бившият министър-председател.

Отиващото си 49-о Народно събрание

"Росен Желязков допусна грубо нарушение на реда и Конституцията. Трябваше да дадем знак, защото след това Народно събрание ще дойде друго. Делян Пеевски може да говори много неща, но той е доказано корумпиран по американското и английското законодателство. Нека да обясни защо е в списъка "Магнитски" и не може да лети в чужбина", коментира той, след като Росен Желязков беше отстранен като председател на Народното събрание.

"Аз в кабинета на Делян Пеевски не съм ходил. Когато създадохме правителството, започнахме преговори с Борисов. При всяка среща се оказваше, че преди нас там е Пеевски и те вече са се разбрали какво ще се случи. Когато започнеше разговорът, ставаше ясно, че говорим с Пеевски. Изборът беше или правим правителство и продължаваме, или пак служебни правителства, които сключиха договора с "Боташ". За това споразумение ние всеки ден плащаме 1 млн. лева на турската фирма. В момента това не е изгодно за България", посочи Денков.

По думите му кабинетът е работел добре до декември, когато се е работело по тяхната програма. 

"След това те казаха, че повече не искат. Докато можехме да даваме резултати, имаше смисъл да се управлява. Според мен давахме резултати. Почти всеки човек беше докоснат положително в този период - дали бяха пенсии, заплати, ученици, лекарства за възрастните хора. С малки изключения всяка група получи нещо положително. Твърденията, че конституционните промени са лоши, опитват да скрият друго. Този тип служебни правителства ги има в други държави. Промените ги направихме, за да не може президентът да прави каквото си иска. В дългите периоди на служебни правителства видяхме, че хората в президентството и президентът се изкушават да превърнат България от парламентарна република, към управление, което зависи от един човек", уточни бившият премиер.

Той беше категоричен, че няма за какво да се оправдава относно Плана за възстановяване и устойчивост, защото през 2020-2021 година Томислав Дончев е отговарял за тези неща.

"От ГЕРБ не посмяха да внесат в Европейската комисия план, който да се обсъжда. Трябваше да дойде служебно правителство през 2021 година, което да предложи план. Внесе го второто служебно правителство. Тогава Европейската комисия го върна. Планът, по който работим, е внесен от редовното правителство на Кирил Петков и е приет от ЕК. Да ме прощава Борисов, но ако те си бяха свършили работата, да има основания, но не я свършиха. Още през ноември внесохме в Народното събрание всички необходими закони и решения, за да се получи второто плащане, но не са гласувани", подчерта Николай Денков.

"Президентът не оспори промените в Конституцията, свързани със съдебната власт. Промените в Закона за съдебната власт са ключови за това как ще работи Прокурорския съвет и Съдебния съвет. Оказа се, че Пеевски не е съгласен съдебната реформа да се случи. Той активира всички прокурори да върнат колата назад", смята още бившият министър-председател.

Той коментира и провалените преговори с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с премиер Мария Габриел.

"ГЕРБ си измисли повода с Калин Стоянов. Дамите от ГЕРБ за много неща излъгаха. През цялото време на масата стоеше първоначалното споразумение, при което само ние с Мария Габриел да си сменим местата. Те не искаха това", каза още Николай Денков.