Парламентът отложи с една година либерализацията на цената на тока за битовите абонати. Така от 2025 година гражданите ще плащат сметки за електричество по цени на свободния, а не на регулирания досега от КЕВР пазар на ток. 

"За" отлагането с три години гласуваха от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", а за отлагане само до 2025 г. бяха депутатите от ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ.

Предложението за удължаването на срока за оставане на регулирания пазар на ток за гражданите беше на БСП, които междувременно се срещнаха с протестиращите миньори пред парламента и редактираха проекта за промени.

Соцлидерката Корнелия Нинова обяви, че социалистите припознават искането на протестиращите отлагането на излизането на битовите абонати на свободния пазар да бъде не с една, а с три години. Тя предложи гражданите да плащат тока по пазарните цени от 2027 г.

Нинова опонира, че целта на предложението е да не се оскъпи токът за гражданите с 20%, да има време да се подготви системата, която в момента не е, макар че се готви вече пет години. "Пет години не е направено нищо, така казват от КЕВР и специалистите", заяви соцлидерката. Според нея "три години е разумен срок, за да си спасим индустрията и да позволим шок за гражданите".

Депутатът от ПП Радослав Рибарски веднага контрира предложението на БСП. "Отлагате с допълнителни 2 г. либерализацията на пазара на едро, а ние сме в подготовка поне от 2019, напомни той. По думите му "това, че отлагаме, отлагаме, отлагаме, ще стигнем дотам, че от днес за утре да се въведе".

Снимка: БТА

Според него такива срокове могат да причинят само щети и дори да се увеличи таксата "задължение на обществото", която ще влезе в сметките."Ефектът ще стане дефект", предупреди Рибарски. 

Пленарната зала отхвърли отлагането с 3 години и гласува това да стане от 2025 г., като коригира енергийния закон, където беше предвидено да се случи още през тази година.

Снимка: БТА

По-рано, в предпоследния ден на 49-ия парламент депутатите отпуснаха ежегодна помощ за рекултивация на "Мини Марица Изток" по 250 млн. в продължение на 4 години, по предложение отново на БСП и депутата Драгомир Стойнев. Също на социалистите беше отпадането на гласуването на Пътната карта за климатична неутралност, която, според Нинова "допълнително слагаше кръст на въглищната индустрия".

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски също се срещнаха с протестиращите миньори и енергетици. От ГЕРБ съобщиха във "Фейсбук", че срещата се е провела в сградата на Народното събрание. "Обещано и изпълнено", са заявили двамата политици на разговорите, визирайки приетото от НС решение, с което на "Мини Марица Изток" се отпускат по 250 млн. лв. годишно за четири години.

"Днес в парламента с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС гарантирахме непрекъснатата работа на миньори и енергетици в Маришкия басейн", са казали още Борисов и Пеевски на протестиращите. По време на срещата миньорите са поискали гаранция, че отпуснатите средства ще бъдат използвани по предназначение.

От страна на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС поехме категоричен ангажимент и ще изискваме непрекъснато информация за развитието на процеса от министъра на енергетиката и от ръководството на мините, са се ангажирали Борисов и Пеевски, става известно от публикацията.