Партиите на войната нека спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Виждаме, че войната  вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение. Моята позиция е ясна и аз категорично съм против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, който е в пловдивското село Устина по случай Деня на лозаря и св. Трифон Зарезан. 

Държавният глава се включи в традиционното шествие до лозовите масиви на селото и участва в ритуала по освещаване и зарязване на лозята, а след това коментира актуалните теми пред представителите на медиите.

"Още в първите часове България заяви ясна позиция и категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава. Но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение и може да бъде постигнат мир само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог", посочи Румен Радев.

Той напомни, че служебното правителство е изпълнило решението на 48 Народно събрание за военна помощ за Украйна.

"И в това решение много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности. Огромният разрушителен потенциал на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за член 9 от Конституцията - да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие. А що се касае до призивите на бивши депутати за импийчмънт, нека не забравяме, че те се разминаха напълно с очакванията и надеждите на българите", коментира държавният глава.

Радев каза още, че не трябва да се забравя, че 48 НС е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент.

"То саботира правосъдната реформа, европейската ни интеграция, не прие предложените от служебното правителство закони, които облекчаваха и отваряха пътя ни към Шенген и еврозоната. Това НС прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие програмата за реална модернизация на българската армия", добави президентът.

В коментар за санкционираните по закона "Магнитски", Радев изтъкна, че съпротивата срещу борбата с корупцията е голяма. 

"Виждаме го и всяка помощ отвън е добре дошла. Защото съвременната корупция не признава граници. Тя е международно явление, но няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. И тя започва с приемането на закони, които да гарантират ефективна борба с корупцията. А политическите партии трябва да се ангажират с изпълнението на тези закони, а тази борба с корупцията да не бъде само предизборно говорене", заключи държавният глава. 

По думите му най-доброто средство повече български граждани да не попадат в санкционния списък е следващият парламент да се ангажира наистина с една ефективна правосъдна реформа. 

В отговор на въпрос за обсъдените теми с Джеймс О"Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън, Румен Радев каза, че те са били от широк кръг.

"По отношение на корупцията трябва да е ясно, че американската страна гледа преди всичко техния собствен интерес и сигурност. А с този закон "Магнитски" те правят всичко възможно корупционни практики и явления да не преминат в тяхната финансова система. Но това е силен сигнал към нас, че трябва да бъдат предприети ефективни мерки", обясни президентът. 

Според него е задължително антикорупционният закон да бъде приет от новото Народно събрание. 

"48-ото НС блокира важни закони, свързани с Шенген и еврозоната. И въпросът е защо - дали не е заради корист и лобизъм. Това е много важно", каза още Румен Радев.

Попитан дали американската страна е поставила някакви конкретни искания на вчерашната среща, президентът бе категоричен: 

"България е суверенна държава и никой отвън не може да ни поставя никакви искания и ние няма да приемем абсолютно никакви искания. Но това е силен политически сигнал, приемаме го като оказване на помощ от партньор и стратегически съюзник. Защото ефективното противодействие на корупцията изисква обединяване на усилията. Разкритията по "Магнитски" ще повлияят на изборите. И ние трябва да направим всичко възможно да си вършим работата сами, а не да идва някой отвън и да ни посочва нашите проблеми".