"Тези санкции следват доказателствата, с които разполагаме, и установяват десетки милиони евро, които са били взети от българския народ и дадени в някои случаи на длъжностни лица, в някои случаи на чуждестранни компании. Целта на тези санкции е България да бъде в състояние да разследва и да спира подобно поведение, за да бъде пълноправен участник в световната икономика. Това, което бихме искали да видим по-нататък, е фокус върху съдебната реформа. Важно е, че предприехме тези действия с колегите от Обединеното кралство в пълно съзвучие с ценностите и на ЕС".

Това каза пред БНР Джеймс О"Брайън, ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство няколко политически партии О"Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока.

"Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони", заяви Джеймс О"Брайън.

Той отказа да обяви дали да очакваме трета партида със санкции по "Магнитски". Попитан "Ще има ли още имена?, Джеймс О"Брайън отговори:

"Няма да спекулирам по този въпрос. Важното е, че това има за цел да мотивира реформата. Обявяваме ги, когато имаме доказателства за тях. Не е така, сякаш имаме предварителен списък. Не разполагам с огромен шкаф, пълен с имена, от който да вадя едно или друго име, когато си поискаме. Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред."