След като президентът Румен Радев се срещна с първата и втората политически сили "Има такъв народ" и ГЕРБ, за да проведе консултации, при него вече са и БСП. 

Президентът отново поиска по-отговорно отношение на политиците, за да има правителство. От ИТН заявиха, че отговорността е в петте партии в парламента. Отбелязаха, че са били предадени по средата на преговорите. На излизане от консултациите те отново казаха, че няма да подкрепят правителство с трети мандат. ГЕРБ поискаха партиите, които са под юмрука на Радев да поемат отговорността за правителство. Румен Радев не остана длъжен и обвини ГЕРБ за ковид кризата, като заяви: "Как се справихте с COVID кризата си личи по това, че хиляди българи загубиха живота си по време на вълните, които вие уж управлявахте". 

От президента зависи дали служебните министри могат да станат и редовни такива, заяви лаконично лидерът на БСП Корнелия Нинова преди консултациите с Румен Радев за съставяне на правителство.

Нинова каза още, че на излизане от срещата ще отговори какъв състав на кабинет ще предложат от "БСП за България", ако евентуално получат трети мандат.

Президентът заяви по време на срещата, че пада голяма тежест върху третия мандат и за това трябва отговорност и конструктивност. Преди малко ГЕРБ-СДС потвърдиха, че те ще върнат веднага втория мандат след неговото връчване. Това поставя в голяма тежест третия мандат, Радев. Той допълни, че разчита, че БСП ще продължат да търсят ясен хоризонт на вземане на решения за нормализиране на политическия диалог в 46-тия парламент. 

Снимка: БТА

Нинова заяви, че са си поставили две задачи, като първата е актуализация на бюджета в три посоки. Това са стабилизиране на здравната система за посрещане на ковид кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, както подготовка на държавата за евентуална мигрантска вълна.

Втората им задача е да постигнат стабилен кабинет. 

Сформирането на редовен кабинет ще трябва да преведе България през тежката зима, да даде спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на политическата система, заяви още Нинова. 

Ако третия мандат дойде при нас ще продължим по начина, по който и досега - конкретно, конструктивно и мъдро в търсене на общите пресечни точки с колегите от другите парламентарно представени партии без ГЕРБ и ДПС, каза Корнелия Нинова.

Снимка: БТА

Припомняме, че БСП заявиха предварително, че ако им бъде връчен третия мандат, те ще го вземат. Също така бе ясно, че биха предложили служебното правителство да остане на власт, с което обаче Радев не се съгласи съвсем, тъй като бъдещия кабинет трябва да има своите политически отговорности. Вчера изненадващо от "Има такъв народ" също заявиха, че са готови да подкрепят служебния кабинет. Днес обаче те заявиха, че няма да подкрепят третия мандат. 

На излизане от Президентството лидерът на БСП заяви, че няма заявена от президента позиция на кого ще даде третия мандат. 

От БСП са декларирали готовност, ако мандатът дойде при тях, че ще положат усилия да разговарят с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ!Ние идваме!", за да намерят общото помежду си.

На въпрос Нинова уточни, че, ако президентът реши да даде третия мандат на БСП, БСП ще поиска среща с него, за да говорят за служебните министри. Все пак това е кабинет, назначен от него и зависи от личния избор на всеки от тях, допълни лидерът на БСП.