Разкритие за провал на кабинета чрез активно мероприятие на службите с участието на депутата Радостин Василев направи лидерът на ПП Кирил Петков пред медиите тази вечер.

Най-вероятно има служби, които опитват да провалят съставянето на правителство чрез "емоционално нестабилния" депутат Радостин Василев, заключи той. Според него Радостин Василев е използван като "инструмент на активното мероприятие", за да извади утре пред медиите "сглобка" от 4-минутен запис, съставен от извадени от контекста реплики, обяви Петков.

Още снимки вижте тук>>

"Използвани са записващи устройства в нашите централи и в сградите на НС, извадки от видеоразговори и телефони. Тези действия са работа на службите и дълбоката държава с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство", каза Петков.

Записвани са срещи в парламента, разговори на хора от ПП и ДБ, както в партийните офиси, така и по време на Изпълнителен съвет, Национален съвет, срещи в парламента, изреди Кирил Петков. Широкият обхват говори, че са използвани записващи устройства, тези действия са работа на службите и "дълбоката държава" с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство, заяви съпредседателят на ПП.

Кирил Петков заяви, че има части от разговори и фрази от повече от 10 часа записи, които са сглобени от Радостин Василев в 4-минутен клип, манипулативно и извадени от контекста, който той се готви да пусне утре пред медиите.

Снимка: БТА

"Записите представляват внимателен избор и сглобяване на отделни фрази, думи, изрази, извадени от контекста. Целенасочено сглобени, за да създадат внушения и манипулация. Компилация от отделни думи. Това са част от записите, които ще се опитва да пуска в утрешния ден с идеята да вкара тази манипулация. Забелязваме части и фрази, които са верни, но са сглобени по такъв начин, че да дадат съвсем различно значение", обясни Кирил Петков.

И цитира някои от фразите, които медиите ще чуят в петък от записа, който ще им пусне Радостин Василев.

Снимка: БТА

"Бойко Борисов е само медиен противник. Ще изперем Борисов. Той е наш приятел."

"Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитетът на Борисов и реално има схема за неговото пазене"

"Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник".

"Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съгласувани с посолствата".

"Няма да се борим срещу корупцията. Не ни трябва Фалконе, няма да се борим срещу мафията", прочете цитатите Петков.

По думите му има внушения за политически натиск от Европа. Той  посочи, че има извадени думи от контекст и за бъдещи кандидат-кметове и още много други манипулации. 

"Реално това, което знаем, е, че над десет часа записи са синтезирани в четири минути с отделни фрази и думи така, че да могат да дадат абсолютно грешните внушения", обясни Кирил Петков.

По адрес на Радостин Василев лидерът на ПП каза още, че депутатът е настоял ПГ на ПП-ДБ да го подкрепи и неговият "имунитет да бъде задържан, запазен и впоследствие изведнъж каза, че го дава".  Василев бил ядосан, че не е бил предложен за министър на спорта в новия кабинет "и личната му амбиция да бъде такъв и отказът към него в този кабинет, го доведе до емоционална нестабилност", тълкува действията му Петков.

Василев лично се е похвалил, че "за тези свои действия има подкрепата на държавни центрове на власт, които не искат създаване на правителство" и "лица от тъмния сектор", които го подкрепят. "Неговата нереалистична надежда е да започне свой политически проект утре, като по негови думи - да взриви държавата", смята Петков.

"Службите знаят, че ако се състави правителство, ще сменим техните ръководства, ще направим дълбоки реформи, които целят изкореняването на превзетите хора, служители, отдели. Прокуратурата също знае, че може да бъде прочистена от дълбокото задкулисие. Службите и прокуратурата знаят, че е дошло "време разделно". Като инструмент за това е използван емоционално нестабилен политик - Радостин Василев, който се разследва от Гешев. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България и ще остане една превзета държава", категоричен беше Петков.

"Налице е активно мероприятие на дълбоката държава", констатира лидерът на ПП. 

"Някой иска да попречи на България да има стабилно правителство. Някой иска дълбоката държава да остане непоклатима. Няма да стане, няма да се подадем на шантажа и манипулациите. Радостин Василев е само един инструмент на превзетата държава и на превзетите служби", заключи Петков.

Той добави, че за него е много странно, че "след като академик Денков и Мария Габриел обявиха, че има разбирателство, защо мандатът се бави", като така направи намек по адрес на президента на фона на "активното мероприятие".

Снимка: БТА

Съпредседателят на ПП Кирил Петков направи изявлението пред столичен хотел, заобиколен от повечето депутати на "Продължаваме промяната" след заседание на ръководството, но сред тях не бе забелязан другият лидер Асен Василев.

По-рано стана ясно, че Радостин Василев се готви да напусне "Продължаваме промяната" и ще излезе с пресконференция в БТА. Именно на нея, по думите на Петков, той се готвел да пусне записа, да взриви държавата и възможността да се състави редовно правителство.