Протест с украински знамена събра граждани пред Руския културен център. Причината да изкажат гражданското си недоволство се оказа прожекция на руския филм "Азовстал", чиято прожекция е тази вечер. Демонстрантите издигнаха и плакати с антируски послания, като "Вън Русия!, вечната империя на злото".

Украинското посолство също реагира остро с позиция срещу прожекцията, която нарече "открита пропаганда на войната" в страна, която е член на НАТО и ЕС.

"Посолството на Украйна в Република България остро осъжда планираната прожекция на документалния филм "Азовстал" в руския културно-информационен център в София, към посолството на руската федерация и разглежда това събитие като открита пропаганда на войната, водена от руски дипломати на територията на държава-членка на ЕС и НАТО", се посочва в позицията.

От дипломатическата мисия посочват, че от началото на пълномащабната военна инвазия на Русия в Украйна, руските окупатори са извършили почти 85 хиляди военни престъпления и други зверства. "Руснаците убиха повече от 10 хиляди мирни украинци, раниха над 13 500, повредиха или унищожиха почти 100 хиляди обекта на гражданската инфраструктура. Руската армия атакува жилищни райони и критична инфраструктура на Украйна, като систематично нарушава нормите на международното хуманитарно право", пише още в изявлението на амбасадата на Киев.

Снимка: Булфото

"Прожекцията на филма е опит да се оправдае престъплението, агресията и окупацията на украински територии, разрушаването на украинския град-герой Мариупол, унищожаването на металургичния завод "Азовстал", изопачаването на фактите за героичната защита на града, заличаването на убийствата на хиляди украински цивилни от руски военнопрестъпници.

Снимка: Булфото

Посолството на Украйна обръща внимание на действията на дипломатическата мисия на Руската федерация в Република България, която системно разпространява военна пропаганда и идеология на рашизма", заявяват от украинското посолство.

В протеста пред Руския културен център участват и представители на БОЕЦ, като от сдружението призоваха часове по-рано във Фейсбук: "БОЕЦ пред руския "културен" център в София!Тук не е Москва! Отпор срещу агресивния путинизъм и марионетките на Кремъл в България!"

Стигна се за кратко и до напрежение между участниците в протеста и млади мъже, облечени с дрехи, наподобяващи военни униформи. Това наложи и намесата на полицията.

Скрийншот: Фейсбук, Асен Генов

Има засилено полицейско присъствие, като униформените са застанали в плътен кордон точно пред входа на Руския културен център и не допускат протестиращите да влязат вътре.

Снимка: Булфото

Документалният филм "Азовстал" на режисьора О. Кирия е посветен на освобождаването на легендарния завод, а прожекцията му е от 18.30 в Малката зала на Руския дом с вход свободен.

Още снимки от протеста ВИЖТЕ ТУК>>